fbpx

„Bucătarul lui Putin” vizitează închisorile pentru a recruta mercenari Wagner care să lupte în Ucraina

Armata rusă rămâne fără oameni dornici să lupte în Ucraina. Au apărut tot mai multe relatări despre soldați care refuză să se întoarcă pe front, iar Institutul de Studii ale Războiului (ISW) spune că Rusia încearcă să formeze batalioane de voluntari. Recruții primesc solde între 100.000 și 250.000 de ruble (circa 1.650 – 4.130 de dolari). În anunțurile locale de mică publicitate din Rusia au apărut inclusiv oferte de angajare pentru „operatori de dronă”, care să accepte să plece în „călătorii de afaceri”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În fața acestei crize de personal, nu este de mirare că însuși „Bucătarul lui Putin” ar fi sărit în ajutor și s-ar fi implicat personal ca să facă rost de oameni pentru războiul lui Putin. Evgheni Prigojin, unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Putin, s-ar fi apucat chiar să facă turul închisorilor ruse ca să recruteze „resursa umană” necesară, scrie „The Daily Beast”. El controlează grupul de mercenari Wagner, zis și „armata privată a lui Putin”, scrie Digi24.

Cine este Evgheni Prigojin

Evgheni Prigojin, poreclit și „Bucătarul lui Putin”, este unul dintre oamenii pe care se bazează Putin în tot ceea ce face. Numele lui a apărut recent și într-o investigație CNN care arăta că este omul-cheie într-o schemă prin care Rusia jefuiește aurul Sudanului.

În vârstă de 61 de ani, vizat de sancțiuni internaționale, el controlează o rețea obscură de companii, inclusiv grupul Wagner, organizație paramilitară care acționează și în Ucraina și care a devenit celebră pentru presupuse acte de tortură, omoruri în masă și jafuri în țări devastate de război.

Evgheni Prigojin, presupusul finanțator al grupului de mercenari ruși Wagner, a ajuns anul trecut pe lista infractorilor căutați de FBI, care a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa. FBI îl acuză pe Prigojin de fraudă și conspirație împotriva SUA, după ce magnatul rus a sponsorizat Internet Research Agency (IRA), așa-numita „fermă de troli” din Sankt Petersburg despre care se presupune că ar fi fost implicată în influențarea rezultatului în alegerilor prezidențiale americane din 2016.

„Mi-a dat impresia unui maniac”

„Daily Beast” citează o relatare a publicației independente ruse Mediazona, care a intervievat doi deținuți aflați în închisori diferite, din regiuni diferite ale Rusiei. În ultimele săptămâni au tot apărut zvonuri despre o presupusă campanie de recrutare desfășurată în rândul deținuților, dar ar fi pentru prima dată când Evgheni Prigojin s-ar implica personal în așa ceva.

„Ei sunt interesați în primul rând de criminali și hoți, îi tratează cu precauție pe dependenții de droguri, la fel și pe violatori. Este mai bine să nu fie ucigași de rând, ci oameni calculați. O să vă placă la noi, ne-a spus el. În general, mi-a dat impresia unui maniac”, a declarat sub acoperirea anonimatului un deținut citat de Mediazona.

Deținutul a povestit că nu au existat niciun fel de constrângeri, dar foarte mulți – cel puțin 200 de oameni – s-au înscris, acceptând cu entuziasm oferta. Deținuților li s-ar fi oferit grațierea și un salariu în schimbul serviciului lor. Prigojin le-a spus să nu se teamă, pentru că riscul de a muri este evaluat la doar 15 la sută.

„Cei care se vor retrage vor fi împușcați pe loc”

În timpul unei presupuse vizite a lui Prigojin la o colonie penală din Rîbinsk, în regiunea Iaroslavl, deținuților li s-a spus că al Treilea Război Mondial este în plină desfășurare și că li se dă șansa de a lupta pentru patria lor, potrivit relatării făcute de un deținut pentru Mediazona.

„Băieții mei merg în țările africane și în două zile nu lasă nimic în viață acolo, iar acum distrug și dușmanii din Ucraina. Decizia ta de a servi în (compania militară privată Wagner – n.r.) este o înțelegere cu diavolul. Dacă pleci de aici cu mine, fie te vei întoarce un om liber, fie vei muri. Vi se va cere să ucideți dușmani și să urmați ordinele conducerii. Cei care se vor retrage vor fi împușcați pe loc”, a declarat un deținut, citându-l pe Prigojin.

Un deținut de la o colonie penală din Plavsk, în regiunea Tula, a declarat pentru Mediazona că Prigojin i-a vizitat la 25 iulie, iar acesta le-ar fi spus: „Am o autoritate specială din partea președintelui, trebuie să câștig acest război nenorocit cu orice preț”.

În timpul vizitelor, Prigojin ar fi fost însoțit și de alți reprezentanți ai grupului Wagner. Potrivit unui prieten al unuia dintre deținuții din Plavsk, reprezentanții Wagner au spus că se vor întoarce pentru o altă vizită peste două sau trei luni, dacă vor rămâne fără deținuții din primul val de recrutare.

Descindere la închisoare cu elicopterul

Mai multe grupuri pentru drepturile omului au relatat, la rândul lor, despre presupusa campanie de recrutare pentru grupul Wagner pe care Prigojin însuși o desfășoară în rândul deținuților, bazându-se pe mărturii ale deținuților sau ale familiilor acestora.

Vladimir Osecikin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a scris recent pe Facebook că un deținut dintr-o închisoare de înaltă securitate a povestit că Prigojin a venit cu elicopterul, la sfârșitul lunii iulie, și a convins aproximativ 150 de deținuți să se alăture războiului.

Bărbatul identificat de deținuți ca fiind Prigojin ar fi încercat să relaționeze cu ei menționând că el însuși a făcut închisoare, potrivit Mediazona.

Până în prezent, scrie și publicația independentă „Verstka”, grupul de mercenari a recrutat peste 1.000 de deținuți în 17 colonii penitenciare diferite din Rusia.

Acuzat de mult timp de oficialii occidentali și de jurnaliștii de investigație că ar fi finanțat grupul Wagner, Prigojin a negat tot timpul că ar avea legături cu forța paramilitară.

Într-o declarație pentru „Verstka”, serviciul de presă al companiei Concord Management pe care o conduce Prigojin ar fi răspuns cu un comentariu al omului de afaceri în care acesta a evitat să răspundă direct dacă a mers să recruteze deținuți, dar a recunoscut că „a fost în coloniile penale (închisoare) în anii ’80”.

 

Articole asemănătoare

Back to top button