fbpx

BBC: Unde sunt acum cei două milioane de refugiați ucraineni care au fugit de război

Peste două milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina în urma invaziei Rusiei, a anunțat Organizația Națiunilor Unite (ONU). Este criza de refugiați cu cea mai rapidă evoluție din Europa, de la al Doilea Război Mondial, a transmis Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați UNHCR, citat de BBC.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Harta care arată țările spre care se îndreaptă oamenii care fug de ororile războiului include Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova. Un număr mult mai mic de refugiați au ales Rusia și Belarus, notează Digi24.

Potrivit ONU, cei mai mulți refugiați au ajuns în Polonia (1.204.000). Urmează Ungaria cu 191.000 de refugiați, Slovacia cu 141.000 de refugiați, Moldova cu 83.000 de refugiați, România – 82.000 de refugiați. În Rusia au ales să meargă 99.300 de ucraineni, iar în Belarus – 453. Potrivit ONU, peste 210.000 de oameni au ajuns în alte țări din Europa.

Trenurile care se îndreaptă spre granița cu Ucraina au fost pline, iar la punctele de trecere a frontierelor s-au creat cozi uriașe de mașini.

Harta care arată țările spre care se îndreaptă oamenii care fug de ororile războiului. Foto: Facebook UNHCR

Purtătorul de cuvânt al ONU, Joung-ah Ghedini-Williams, care se află la Varșovia, a declarat pentru BBC că cei care au traversat Polonia au fost în mare parte femei și copii, care au așteptat chiar și 24 de ore la graniță pentru a ajunge acolo. În unele situații, copiii călătoreau cu rude îndepărtate sau membri ai familiei care s-au întors în Ucraina după ce i-au lăsat, a spus ea.

Refugiaților li se recomandă să aibă la ei pașaport, certificatele de naștere ale copiilor cu care călătoresc și documente medicale. Pentru a obține statutul de refugiat, aceștia trebuie să fie cetățeni ucraineni sau persoane care locuiesc legal în Ucraina, cum ar fi studenții străini. Au fost situații în care persoane din țări africane au fost împiedicate să plece din Ucraina.

Hrană și îngrijire medicală, ajutorul pe care îl primesc refugiații

În țările care se învecinează cu Ucraina, refugiații pot rămâne în centre de primire dacă nu au prieteni sau rude la care să rămână. Acolo li se oferă hrană și îngrijire medicală.

Guvernul polonez a spus că va avea nevoie de mai mulți bani decât îi oferă UE în prezent pentru a primi cei peste un million de refugiați care sosesc acolo.

În România, Guvernul a aprobat un pachet de soluții pentru a le asigura copiilor ucraineni, dar și părinților și bunicilor lor condiții de viață cât mai bune pe perioada în care vor sta în România. Copiii vor putea urma cursuri în grădinițe, școli, licee și vor avea același drepturi ca elevii români, iar studenții pot studia alături de colegii lor din România. Serviciile medicale vor fi garantate cetățenilor ucraineni, iar persoanele cu dizabilități vor beneficia de protecția de care au nevoie. Refugiații ucraineni pot ocupa un loc de muncă pentru a se integra mai ușor. În situația în care nu dețin documente care atestă calificările profesionale, pot obține un loc de muncă în baza unor declarații pe proprie răspundere din care să rezulte că dețin calificările necesare și nu au antecedente penale.

Moldova are de departe cea mai mare concentrare de refugiați pe cap de locuitor, cu aproape 4.000 la 100.000 de locuitori. Președintele Maia Sandu a făcut apel la ajutor internațional pentru a face față numărului mare de personae care vin în țară.

Cehia va permite refugiaților să solicite un tip special de viză pentru a rămâne, iar Centrul de Congrese din Praga a fost transformat în centru de asistență.

Grecia și Germania trimit corturi, pături și măști în Slovacia, în timp ce Franța trimite medicamente și alte echipamente medicale în Polonia.

Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de şedere şi de muncă în blocul european pentru o perioadă de până la trei ani. Aceștia vor primi, de asemenea, asistență socială și acces la locuințe, tratament medical și acces la școlarizare pentru copii. Acest lucru se aplică și cetățenilor străini care au reședința permanentă în Ucraina, studenților și posesorilor de permise de muncă pe termen scurt, precum și membrilor de familie ai celor eligibili.

Cetăţenii străini cu permis de şedere pe termen scurt, care se pot întoarce în siguranţă în ţara de origine pot intra în UE pentru a se întoarce în ţara de origine. Cu toate acestea, pot exista diferențe în modul în care sistemul este adoptat în țările europene.

După ce guvernul Marii Britanii s-a confruntat cu critici pentru că nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe refugaiți, secretarul Apărării, Ben Wallace, a spus că Regatul Unit trebuie să-și crească aceste eforturi. Ministerul de Interne a transmis că Regatul Unit a acordat până acum vize pentru 300 de refugiați ucraineni și că au fost demarate 17.700 de cereri de reintegrare a rudelor.

Aproape 600 de refugiați sunt blocați însă în Calais, mulți spunând că au fost respinși din lipsă de documente.

Cele două scheme din Regatul Unit anunțate până acum cer ca ucrainenii fie să aibă familie în Regatul Unit, fie să aibă o persoană care să îi susțină financiar.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați a transmis că peste un milion de persoane care au fugit de război din anumite zone vor fi strămutate. Situația se schimbă de la o oră la alta, dar se estimează că 12 milioane de oameni din interiorul Ucrainei vor avea nevoie de asistență.

Sute de mii de persoane strămutate au ajuns în Liov, în vestul Ucrainei, de când a început invazia, punând o presiune uriașă asupra resurselor orașului, care și-a atins limita în privința capacității de a le ajuta.

ONU transmite că oferă asistență umanitară în interiorul Ucrainei „ori de câte ori este necesar și posibil”, iar măsurile se referă la trimiterea unui convoi cu mii de pături și saltele din Polonia în Ucraina, trimiterea de paturi pliante persoanelor aflate în adăposturi antiaeriene, colaborarea cu grupurile locale pentru a oferi hrană și adăpost persoanelor afectate și reparații la clădirile deteriorate, înființarea de puncte de primire a persoanelor strămutate.

UE consideră că numărul total de refugiați ar putea ajunge la șapte milioane.

Articole asemănătoare

Back to top button