fbpx

video | Sponsori doar pe hârtie. Mai multe persoane habar nu au că au figurat ca donatori în campania prezidențială din 2020

Mai mulți donatori pentru campaniile electorale ale candidaților la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, care apar în documentele oficiale depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), spun că, în realitate, nu au donat bani concurenților electorali sau au oferit sume mai mici decât scrie în acte. Concluzia le aparține autorilor investigației realizate de proiectul Cu Sens, care au contactat mai multe persoane care figurau ca donatori în campania electorală. „Donatorii de fațadă”, cu alte cuvinte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit autorilor, numele acestor persoane se regăsesc în rapoartele financiare depuse de candidații înscriși în cursa prezidențială din toamnă la CEC.

Dacă unii știau că au făcut donații pentru favoritul lor la funcția de președinte, alții habar nu aveau că sunt sponsorii unor candidați electorali. Printre ei sunt și persoane care au virat în buzunarul electoral sume cu mai multe zerouri, deși au venituri modeste.

Dacă Violeta Ivanov, candidata Partidului Șor, a mizat în mare parte pe donațiile șomerilor și pensionarilor, atunci candidatul independent Igor Dodon și Renato Usatii, susținut de Partidul Nostru, au avut susținerea mai multor angajați la stat. Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, cea care a și câștigat cursa prezidențială, a primit cele mai multe donații de la moldovenii din diasporă. Restul candidaților – s-au descurcat cu donații mult mai mici.

Amintim că la primul tur al scrutinului prezidențial din 1 noiembrie au candidat opt concurenți electorali. Doi dintre aceștia – Igor Dodon și Maia Sandu – au acces în cel de-al doilea tur, desfășurat la 15 noiembrie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button