fbpx

video | Invitația la dezbateri a Maiei Sandu în adresa lui Dodon, trasă la indigo cu ale altor politicieni. Filat l-a invitat pe Voronin, Chirtoacă – pe Dodon și Ceban – pe Năstase

Igor Dodon nu a venit astăzi la dezbaterea electorală organizată pentru el de Maia Sandu. Acest titlu a fost valabilă în cazul mai multor campanii electorale din Republica Moldova (și peste hotarele ei), dacă îi înlocuim pe cei doi cu numele altor politicieni de atunci. În rolul de astăzi al Maiei Sandu s-au aflat, printre altele, Vlad Filat, Dorin Chirtoacă sau Ion Ceban, iar în locul lui Igor Dodon – Vladimir Voronin sau Andrei Năstase.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

ZUGO îți prezintă câteva dintre episoadele de acest gen care au avut loc în campaniile electorale din Republica Moldova de-a lungul timpului, făcând o incursiune și în statele vecine.

Ceban l-a „așteptat” pe Năstase trei zile la rând

Printre cele mai memorabile scenarii de acest fel s-a consumat în campania electorală pentru alegerile locale din 2018, atunci când Andrei Năstase (Platforma DA) și Ion Ceban (PSRM) se luptau pentru funcția de primar general de Chișinău.

Astfel, în toiul campaniei electorale, Ion Ceban l-a invitat pe concurentul său la dezbateri publice în centrul capitalei, lângă Arcul de Triumf. Socialistul s-a prezentat pentru trei zile la rând la orele anunțate în prealabil, însă a fost ignorat de Năstase, care a câștigat, într-un final, scrutinul, anulat ulterior de justiția moldovenească.

Foto: agora.md

„Andrei, vino, nu te teme”, a fost îndemnul pe care Ceban l-a repetat de mai multe ori. Andrei Năstase a declarat atunci că socialistul „merge pe o pistă greșită”.

Filat l-a „așteptat” pe „tovarășul Voronin”

Printre primele episoade de organizare unilaterală a unei dezbateri electorale, cu invitarea unui oponent politic, a fost cea pusă la cale de președintele PLDM, Vlad Filat. În 2010, liberal-democratul l-a invitat pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, la o dezbatere la care fostul șef al statului nu a venit.

Foto: captură privesc.eu

Se întâmpla la 5 noiembrie 2010, în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. După ce a constatat absența lui Voronin, Filat a anunțat că îl va aștepta pe liderul PCRM la o altă dezbatere electorală, programată pentru data de 26 noiembrie.

Ignorat de Dodon în 2011, Chirtoacă l-a invitat și la un „meci de fotbal”

Peste jumătate de an, la 12 mai, în primele zile ale campaniei electorale pentru alegerile locale din 2011, liberalul Dorin Chirtoacă l-a invitat pe comunistul (pe atunci) Igor Dodon la o dezbatere electorală organizată de el.

Foto: IPN

Dodon nu a dat curs invitației, iar Chirtoacă a anunțat că următoarea invitație pentru Igor Dodon este la un „meci de fotbal” pe Stadionul Republican între echipele PL şi PCRM.

Invitațiile la dezbateri, folosite și în campaniile electorale din statele vecine

Inițiativa de a invita un oponent electoral la dezbateri e folosită și la case mai mari. Bunăoară, la alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2019, cu două zile înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, candidata Viorica Dăncilă (PSD) l-a invitat la o dezbatere pe actualul președinte, Klaus Iohannis.

Cel din urmă nu s-a prezentat la dezbatere, însă a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al României.

Tot în 2019, la 19 aprilie, candidatul de atunci la funcția de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe contracandidatul său, Petro Poroșenko, la o dezbatere publică pe Stadionul Olimpic din Kiev. Cel din urmă a acceptat invitația.

Cu câteva zile mai devreme, Poroșenko l-a invitat pe Zelenski la o dezbatere electorală tot pe Stadionul Olimpic, însă Zelenski nu s-a prezentat, anunțând că acceptă să participe la o dezbatere cu Poroșenko în aceeași locație, însă pe data de 19 aprilie.

Foto: rferl.org

În cele din urmă, alegerile prezidențiale au fost câștigate de Zelenski.

Amintim că alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc la data de 1 noiembrie curent. La scrutin participă opt candidați: Octavian Țîcu, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Renato Usatîi, Andrei Năstase și Tudor Deliu.

Articole asemănătoare

Back to top button