fbpx

video | Experți: Statul ar fi pierdut 14,5 milioane de dolari într-o schemă de procurare a energiei electrice cu implicarea lui Dodon. Reacția președintelui

Experții în energetică, Tudor Șoitu, Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, susțin că moldovenii au fost fraudați, în anul 2008, cu 14,5 milioane de dolari în urma unei scheme de procurare a energiei electrice. Implicați ar fi fost actualul președinte Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o conferință de presă la IPN, expertul Tudor Șoitu, a relatat că, potrivit documentului obținut de la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), până în aprilie 2008, Moldova a importat energie direct de la furnizorul din Ucraina – Ukrinterenergo la un preț de patru cenți per kwh.

Potrivit experților, în urma negocierilor purtate de Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei, la Kiev, începând cu luna mai 2008, în schema de import a energiei ar apărea un intermediar – Firma Energopartner. Igor Dodon ar fi fost numit șeful grupului de negocieri printr-o dispoziție semnată de Zinaida Greceanîi, pe atunci prim-ministru.

„În luna mai al anului 2008, Energopartner furniza 30% din energie la un preț de 5,3 cenți/kwh. Restul 70% era furnizat de Ukrinterenergo la un preț de patru cenți/kwh. În luna iulie, „firma-căpușă” livra deja 72% din energie la un preț mai mare, iar din octombrie a ridicat prețul la 5,8 cenți/kwh. Doar în perioada mai-decembrie 2008, firma Energopartner a obținut un profit de 14,5 milioane de dolari pe diferența de preț la energie”, a declarat Tudor Șoitu.

De asemenea, potrivit experților, Igor Dodon ar fi recunoscut la o emisiune că el personal a negociat contractul, acesta întrunind condiții foarte bune.

Totodată, în aceeași conferință de presă, expertul Sergiu Tofilat a declarat că, în octombrie 2017, împreună cu colegii a depus o plângere la Procuratură. În luna noiembrie al aceluiași an, procurorul Lilian Bacalâm ar fi anunțat printr-o scrisoare că a fost pornită o urmărire penală.

După ce au fost depuse mărturii, cu o lună mai târziu, procurorul a clasat dosarul, fără a informa nicio persoană din cei care au depus plângerea, astfel încălcându-le dreptul de a contesta acțiunile procurorului.

Reacția președintelui

Contactată de redacția ZUGO, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Ludmila Muntean a declarat că aceste informații nu sunt adevărate.

„Acestea sunt speculații scoase de la naftalină și menite să manipuleze publicul pe final de campanie. Regretăm campania murdară, plină de ură și de falsuri fabricate de adepții Maiei Sandu”, a spus Ludmila Muntean.

Articole asemănătoare

Back to top button