fbpx

Va contesta sau nu PAS instituirea stării de urgență? Declarația făcută de Litvinenco

Sergiu Litvinenco afirmă că starea de urgență nu este folosită potrivit scopului. Acesta susține că nu crede că „putem să ne permitem” o asemenea situație.

Unele voci din spațiul public s-au grăbit deja să interpreteze mesajul, afirmând că PAS, formațiunea din care face parte parlamentarul, va contesta instituirea măsurii la Curtea Constituțională (CC). Totuși, deputatul nu a spus direct că se intenționează depunerea unei sesizări.

„Mai toți care au coordonat/ propus/ aprobat introducerea stării de urgență recunosc deja cu subiect și predicat că atât declararea stării de urgență, cât și, mai ales, termenul pentru care aceasta a fost introdusă, au ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului. Întrebarea mea este următoarea: Unde în Constituție este indicat că starea de urgență poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicăieri. Lucru firesc de altfel, or scopul stării de urgență de principiu este altul.

În acest caz, Constituția este de facto călcată în picioare, întrucât un instrument constituțional cum este starea de urgență este folosită nu conform scopului său, ci pentru a face inaplicabil un alt instrument constituțional cum este dizolvarea Parlamentului. Nu cred că putem să ne permitem să lăsăm în vigoare această interpretare perversă a legii supreme”, spune Litvinenco.

De menționat este faptul că Octavian Țîcu a depus deja la Curtea Constituțională o sesizare, solicitând verificarea legalității măsurii. În același timp, Maia Sandu declara anterior, în cadrul unui interviu, că decizia prin care s-a introdus starea de urgență ar putea fi atacată la CC.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button