fbpx

Stoianoglo și Slusari au vorbit despre furtul miliardului în cadrul unei întrevederi private. Procurorul general a cerut „să nu fie atras în jocuri politice”

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Alexandru Slusari, și procurorul general Alexandr Stoianoglo au avut ieri, 7 ianuarie, o întrevedere la iniţiativa celui de-al doilea. Subiectul principal al discuției a fost investigarea furtului miliardului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alexandru Slusari a prezentat poziția comisiei parlamentare de anchetă precum că procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită în timp și coordonată cu politicenii și demnitarii de stat, care conform legii erau obligați să contracareze jaful, iar scenariul devalizării a fost realizat etapizat, perseverent, începând cu anul 2011, făcându-se pe parcurs ajustări în funcție de creșterea apetitului autorilor şi gradul de rezistenţă a instituțiilor abilitate ale statului.

„În perioada 7 – 27 noiembrie 2014, când Guvernul Leancă, încalcând legislația în vigoare, a decis deja acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă oferite de BNM (în valoare de 9,5 de miliarde de lei), cele trei bănci au activat fără administrare specială și au fost sustrase sume colosale de bani. În perioada menționată, conform datelor oferite de BNM, aceste bănci au oferit doar persoanelor juridice credite în valoarea totală de peste 25,5 de miliarde de lei. Respectiv, atât conducerea Guvernului, cât și cea a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu abuz și neglijență crasă în serviciu”, i-a comunicat Slusari lui Stoianoglo.

După întâlnire, Alexandr Slusari a declarat că șeful Procuraturii Generale s-a aratat dispus să colaboreze cu Parlamentul cu condiția să nu fie atras în jocuri politice: „Pentru noi acum este imperios necesar ca procurorul general să fie o figură echidistantă și neinfluențată politic. Totodată, am remarcat că, deși înțeleg moștenirea grea și deficitul de cadre integre din sistem, este important ca procuratura să investigheze neîntârziat această crimă, dar să vină în Parlament şi cu informații privind mai multe dosare de rezonanță”, a declarat Slusari.

Deputatul a precizat că i-a solicitat, pe lângă informațiile privind frauda bancară, și cele ce țin de concesionarea Aeroportului, extrădarea profesorilor turci, privatizările și concesionările dubioase ale Air Moldova, Tutun CTC și Gările Auto, interceptările telefonice ale jurnaliştilor, activiștilor civici și ale unor politicieni în perioada 2016 – 2019, dar și construcția Arenei Chișinău.

„Societatea a obosit să aștepte dreptatea! Vreau să cred în intențiile bune ale dlui Stoianoglo, însă pentru mine contează doar faptele pe care aștept să le văd în timpul apropiat”, a subliniat Slusari.

Articole asemănătoare

Back to top button