fbpx

Radu Marian explică câteva dintre consecințele sancțiunilor SUA în privința lui Plahotniuc și Șor: Se transmite un semnal în toată lumea

Deputatul PAS Radu Marian a explicat câteva dintre consecințele sancțiunilor SUA în privința lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Potrivit lui, „această decizie este o recunoaștere a eforturilor din ultimii ani a cetățenilor Republicii Moldova de a lupta și apoi alunga de la putere hoții și corupții”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Se transmite un semnal în toată lumea că acești oameni și afiliații lor sunt extrem de periculoși, sunt implicați în acte de corupție mare și în tentative de subminare a democrației. Mesajul va ajunge inclusiv în Israel, și eu cred că șansele extrădării lui Șor au crescut simțitor o dată cu această decizie. De asemenea, acest semnal va ajunge și la sistemele judiciare din alte țări, ex. Marea Britanie, astfel încât acestea să analizeze în mod prioritar demersurile autorităților țării noastre cu referire la extrădarea altor fugari.

Urmare a acestei decizii, indivizii sancționați se vor confrunta cu limitări substanțiale la accesul la sistemul global financiar.

Orice bancă din lume care se respectă (cu excepția celor din Rusia, Iran, care deja sunt sancționate), nu va risca să lucreze cu acești oameni, pentru că și ele vor fi sancționate în acest caz. Oricine face afacere cu ei va cădea sub sancțiuni, nu doar bănci, dar și companii de turism, transport etc. Și nu în ultimul rând, acestora li se vor îngheța activele din SUA (dacă le dețin).

Sancțiunile SUA asupra acestor indivizi urmează a fi transpuse/implementate în cel mai scurt timp și în Republica Moldova.

Această decizie e și un semnal pentru unii din judecătorii noștri să nu mai tergiverseze dosarele de corupție mare. Orice tergiversare va fi văzută ca și complicitate cu infractorii. Îndemn judecătorii care tergiversează intenționat să nu se mai facă de rușine în fața cetățenilor și să adopte decizii.

Lucrurile vor fi și mai clare în perioada următoare. Vă rog și în continuare să avem răbdare și să punem temelia unor reforme ireversibile în justiție, care vor dăinui în timp. Totul abia începe!”, se arată în mesajul lui Radu Marian.

Amintim că ambasadorul SUA în R. Moldova Kent D. Logsdon a anunțat că SUA a impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în Republica Moldova. Printre acestea se numără Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și soția acestuia, dar și fostul șef de stat, Igor Dodon.

Vezi și: Sandu, după sancționarea de către SUA a 21 de persoane și entități pentru corupție: Vor fi exemplu pentru justiția din R. Moldova

Articole asemănătoare

Back to top button