fbpx

R. Moldova s-a alăturat Declarației liderilor lumii privind pădurile și utilizarea terenurilor. Sandu: Reîmpădurirea este o prioritate națională

În cadrul Conferinței de la Glasgow privind schimbările climatice, Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor privind pădurile și utilizarea terenurilor, susținută de mai mult de o sută de țări semnatare, în intenția de a opri defrișarea până în anul 2030.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre semnatarii Declarației se numără statele membre ale Uniunii Europene, Ucraina, Turcia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Federația Rusă și altele – notează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Prin această declarație, țările se angajează să promoveze dezvoltarea durabilă la scară globală, inclusiv gestionarea și utilizarea durabilă a pădurilor și să consolideze economiile locale. Împădurirea, totodată, este un obiectiv major al nostru pe termen mediu și lung, Republica Moldova considerând că această cooperare este importantă pentru atingerea obiectivelor internaționale legate de păduri.

Liderii mondiali au convenit implementarea și, la necesitate, reproiectarea politicilor și programelor agricole pentru a stimula agricultura durabilă, a promova securitatea alimentară și a aduce beneficii mediului.

Totodată, este reafirmat angajamentul internațional pentru a crește semnificativ finanțarea și investițiile dintr-o mare varietate de surse publice și private, îmbunătățind în același timp eficiența și accesibilitatea acestora pentru a permite gestionarea durabilă a suprafețelor împădurite, conservarea și restaurarea pădurilor și sprijinul pentru comunitățile locale.

La nivel național există un acord unanim că un program de împădurire ar aduce beneficii cetățenilor prin crearea locurilor de muncă în zona rurală, îmbunătățirea productivității agricole și diminuarea eroziunii solului, atenuarea impactului schimbărilor climatice la nivel local, purificarea aerului și protejarea apelor.

Maia Sandu: Ocrotirea și extinderea pădurilor trebuie să devină misiunea noastră comună

„Pentru Moldova, reîmpădurirea este o prioritate națională. De realizarea ei depinde calitatea vieții oamenilor în țara noastră, iar aceasta înseamnă un viitor durabil pentru comunități. Avem nevoie de politici de mediu curajoase și bine gândite, cu intervenții în economie, producție și consum, inclusiv un Program național ambițios de restabilire a pădurilor. Tăierile necontrolate trebuie oprite.

Ocrotirea și extinderea pădurilor trebuie să devină misiunea noastră comună. În Moldova, ca și în orice alt loc de pe planetă, oamenii merită să trăiască într-un mediu curat și sănătos, multe generații înainte”, a scris președinta Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button