fbpx

Pavel Filip, despre cele patru greșeli care au dus PD-ul în opoziție: Am comunicat puţin şi prost

Membrii Partidului Democrat din Moldova s-au adunat astăzi la cel de-al IX-lea Congres extraordinar al formațiunii, pentru a alege o nouă conducere și pentru a pune bazele dezvoltării partidului pe viitor. În debutul evenimentului, cuvânt a luat fostul premier, Pavel Filip, care a ținut să specifice cele patru greșeli pe care Partidul Democrat le-a comis și datorită cărora acum se află în opoziție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ex-prim-ministrul a menționat că deși lucrurile bune pe care le-a făcut PD-ul au avut un rol major asupra societății, „trebuie să avem în minte şi nereuşitele noastre”.

„Una dintre cele mai mari greşeli este ca nu am răspuns politic adecvat la campania de demonizare fără precedent la care a fost supus Partidul Democrat şi liderii acestuia. Explicaţiile ar fi multiple şi unele chiar pertinente. Noi am crezut că oamenii ne vor judeca după fapte şi nu am dorit să ne antrenăm în acel joc al propagandei alimentat de oponenţii noştri. Prin abordarea noastră de a ne concentra asupra rezolvării problemelor reale, neglijând acuzaţiile, noi cumva am turnat apă la moara lor.

Poate că nu am fi ajuns aici dacă reacţionam mai dur la situaţii cum au fost invalidarea alegerilor locale în Chişinău. Într-o chestiune ieşită din comun pentru procesul democratic ar fi trebuit să reacţionăm mai dur şi mai critic. Partidul nu a avut o poziţie clară şi asta a făcut ca oamenii să creadă că noi suntem vinovaţi. De fapt, lovitura principală a fost asupra guvernului, subminând încrederea în el atât a oamenilor, cât şi a partenerilor de dezvoltare”, a spus Filip.

Democratul a ținut să precizeze că o altă greșeală comisă de PD, care nu a fost în favoarea partidului, dar și care a fost „la fel de confuză în ochii cetăţenilor”, este faptul că nu au avut o poziție clară față de criza miliardului, considerând să instituțiile de drept trebuie lăsate să-și facă treaba, fără imixtiuni şi fără influenţe.

„Doar că atunci când acţiunile acestor instituţii trenează, survine răspunderea politică a celor care guvernează. Trimiterea noastră în opoziţie, este dacă vreţi, preţul pe care îl plătim pentru ezitarea într-o problemă atât de sensibilă pentru oameni.

Un alt aspect la care vreau sa mă refer este democraţia internă de partid. Unii dintre dvs. la un moment dat aţi simţit viciat acest proces. În anumite situaţii am preferat mai degrabă o relaţie rigidă, aproape mecanică, în detrimentul unei comunicări eficiente în care fiecare să fie auzit. Am făcut-o doar din raţiuni de randament într-un context politic complicat şi ostil. Rezultatele politice au fost remarcabile, dar care nu au ajutat la realizarea scopului propus, iar abordarea relaţiei centru – structuri teritoriale nu a contribuit la consolidarea autentică a spiritului de echipă. Aceste lucruri trebuie schimbate, dar la ele mă voi referi un pic mai jos”, a conchis Filip.

În concluzie, democratul a spus că aceste greșeli denotă faptul că au comunicat puțin și prost și că ar fi trebuit să fie mai deschiși, să răspundă prompt și fără echivocuri la acuzaţiile care li s-au adus de-a lungul timpului.

„Noi trebuie sa ne asumăm aceste greşeli şi să învăţăm din ele. Fără acest proces nu putem merge împăcaţi mai departe”, a mai precizat fostul premier.

Articole asemănătoare

Back to top button