fbpx

opinie | Experți constituționali consideră că CC va respinge sesizările împotriva Partidului ȘOR: Încalcă principiul pluralismului politic

Sesizările Platformei DA și a lui Octavian Țîcu la Curtea Constituțională, referitoare la scoaterea în afara legii a Partidului ȘOR, ar încalcă principiul pluralismului politic. Cel puțin așa consideră unii experți constituționali, potrivit cărora acestea ar putea fi respinse de magistrați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bunăoară, Teodor Cîrnaț, este de părerea că „nu există probe verosimile precum că Partidul ȘOR ar fi comis ilegalități”. De asemenea, juristul crede că formațiunea nu ar fi încălcat pluralismul, însă ar face acest lucru politicienii care ar încerca să scoată în afara legii o formațiune care are șanse să ajungă în Legislativ.

„Este o lovitură dată democrației și acelor valori pentru care ne-am creat noi ca și stat. Nicio probă nu este cimentată printr-o decizie definitivă și irevocabilă, care ar demonstra precum că Partidul ȘOR este o organizație criminală, care s-a creat în scopul de a săvârși crime”, afirmă Cîrnaț.

Expertul declară că argumentele precum că liderii formațiunii ar fi vizați în dosare penale sunt nefondate, pentru că există sentințe emise în cazurile la care se face referire. De altfel, Cîrnaț  susține că în cazul unui precedent de acest gen, în afara legii ar trebui scoase inclusiv PDM, PLDM și PSRM.

În același timp, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că astfel de sesizări pot fi depuse doar de Ministerul Justiției, președinte sau Procuratura Generală. „Deputații nu figurează cu subiect de sesizare a Curții pe astfel de probleme. Logica acestei limitări de competență vine din considerente pur practice. Deputații sunt în competiție permanentă. Dacă am admite că un parlamentar dintr-un partid ar putea solicita scoaterea în afara legii unui altui partid, Curtea ar avea doar astfel de sesizări de examinat”, punctează el.

Amintim că, în această săptămână, de către deputatul Octavian Țîcu, dar și Platforma DA,  au fost depuse la Curtea Constituțională sesizări ce țin de scoaterea în afara legii a Partidului ȘOR. Drept replică, reprezentanții formațiunii afirmau că aceste sesizări nu au nicio logică juridică și nici temei legal, iar Ilan Șor i-a adresat un mesaj lui Andrei Năstase.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button