fbpx

Maia Sandu, pentru presa de peste Prut: Fără sprijinul României ne pierdem șansa de a rămâne parte a lumii libere

În cadrul unui interviu acordat pentru RFI România, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut o implicare mai puternică a Bucureștiului în combaterea fenomenului dezinformării în Republica Moldova. Ea a afirmat că, dacă ajutorul României ar fi oprit, așa cum a cerut un lider al unui partid parlamentar de la București, atunci Republica Moldova ar înceta să mai fie parte a lumii libere.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La începutul discuției, președinta de la Chișinău a explicat impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova.

„Pentru Republica Moldova acest război este o amenințare la libertatea țara noastră, pentru democrația noastră și pentru calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societatea liberă, într-o țară democratică”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a subliniat faptul că Republica Moldova este vulnerabilă din punct de vedere energetic.

„Republica Moldova este o țară vulnerabilă și din punct de vedere energetic pentru că în cele trei decenii de independență s-a făcut foarte puțin pentru a crea alternative de furnizare a resurselor energetice. S-a reușit să se construiască gazoductul Iași – Chișinău, dar nici măcar nu s-a ajuns la identificarea unor furnizori de alternativă.

Pe partea de furnizare a curentului electric lucrurile stau și mai prost. Nu avem conexiune directă cu România. Liniile de tensiune înaltă trec pe teritoriul Ucrainei. Vedem că de fiecare dată când este bombardată rețeaua electrică a Ucrainei avem deconectări a curentului electric în Republica Moldova. Mai mult decât atât, aceste linii de curent electric trec prin Transnistria. Transnistria poate să deconecteze curentul electric pe malul drept când își dorește. Acum încercăm să eliminăm această vulnerabilitate energetică, dar avem nevoie de timp”, a adăugat președinta.

Întrebată despre cum Bucureștiul a sprijinit Chișinăul și cât de important este ajutorul de peste Prut, șefa statului a declarat că Republica Moldova ar reușit să treacă prin toate crizele doar datorită României.

„Sprijinul României este multidimensional. Nu știu dacă este vreun domeniu în care România nu ne sprijină. Și cu resurse pentru dezvoltare. De fiecare dată când avem o criză energetică România vine cu ajutor indiferent dacă vorbim despre electricitate, gaze sau păcură sau altceva. România ne ajută cu sprijin bugetar. România ne ajută atunci când avem criză în sistemul medical. Toate crizele prin care am trecut am reușit să le trecem doar datorită sprijinului României”, a adăugat președinta Republcii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a menționat că nu își imaginează stopare a sprijinului României.

„Nu mi-am imaginat și nu vreau să-mi imaginez. Avem o relație excelentă. Nu cred că vreodată am avut o relație mai bună între Chișinău și București. Cred că putem să consolidăm și să construim pe această relație. Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului în această perioadă complicată. Ar însemna să devenim și mai vulnerabili și să ne pierdem șansa de a rămâne parte a lumii libere. ”, conchide președinta Sandu.

Articole asemănătoare

Back to top button