fbpx

Maia Sandu, în vizită de lucru la Washington. Cu cine s-a întâlnit lidera de la Chișinău

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite. Vizita sa a început cu o întrevedere cu Samantha Power, administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA. Ulterior, șefa statului a purtat discuții și cu Nanci Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. Oficialele au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină Republica Moldova din cauza războiului din Ucraina, dar și dorința ei de a-și moderniza economia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin, inclusiv prin programele USAID, eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine. Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite țării noastre, Statele Unite ajută Republica Moldova să-și modernizeze economia, creând întreprinderi mici și mijlocii; agricultura – în special, sectorul vitivinicol; să-și dezvolte turismul, industria ușoară și cea creativă”, a declarat președinta Sandu în cadrul vizitei de la Washington cu Samantha Power.

De asemenea, șefa statului a subliniat faptul că partenerii americani susțin dorința Republicii Moldova de a reforma justiția și de lichida corupția.

„Partenerii americani ne susțin în angajamentul nostru de a scăpa de corupție și de a reforma justiția, în consolidarea societății civile și a presei independente. Am mulțumit și pentru ajutorul angajat, de 75 de milioane USD ca asistență umanitară și aproape 124 de milioane USD ca asistență economică și de securitate, pentru a gestiona consecințele războiului din vecinătate și a face față celei mai grave crize energetice de până acum”, a adăugat Maia Sandu.

În cadrul vizitei cu Nanci Pelosi, Maia Sandu a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină Republica Moldova și întreaga regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize.

„Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față”, a spus președinta Maia Sandu.

Pe finalul întrevederii, lidera de la Chișinău i-a transmis Președintei Nanci Pelosi aprecierea pentru experiența sa de peste trei decenii în politica americană, timp pe care l-a dedicat protecției și consolidării democrației în lume.

Citește și: Maia Sandu, în discuții cu șefa Fondului Monetar Internațional. Ce au vorbit oficialele

Articole asemănătoare

Back to top button