fbpx

live | Ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova: Ce urmează a fi adoptat

De la 10:55 începe ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, care se desfășoară la Palatul Republicii din Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Printre cele mai importante subiecte discutate în ședință se numeră Acordul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, acordul privind construcția podului peste Prut dintre localitatea Ungheni (Republica Moldova) și Ungheni (România), acordul privind reabilitarea podului de frontieră Giurgiulești-Galați, precum și acordul privind reducerea tarifelor de roaming.

După ședință va avea loc semnarea acordurilor menționate, a altor acorduri între ministerele de linie și tratate bilaterale în sala mică a Palatului Republicii, la ora 11:40. De la ora 12:15, va urma o conferință de presă.

Ministru de Externe: „Viitorul ne așteaptă cu planuri ambițioase orientate spre ceea ce am promis cetățenilor țării noastre: modernizarea europeană a Republicii Moldova”

„O bună parte din inițiativele cu impact pentru oamenii de pe ambele maluri ale Prutului care urmează a fi semnate mâine (n. r. – azi) în cadrul ședinței comune a Guvernelor au fost lansate pe 2 iulie 2019, în prima vizită în străinătate a prim-ministrei în acel moment, Maia Sandu și grupurile de lucru la care am participat împreună cu miniștrii din guvern și omologii noștri români”, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Potrivit lui, cea de-a cincea ședință comună a guvernelor Republicii Moldova și României este un moment istoric în anul aniversar când marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-române.

„Așa cum primele Poduri de Flori ne-au facilitat regăsirea și redescoperirea, cum bursele de studii ne-au reapropiat cultural și educațional, cum schimburile de cadre medicale din perioada pandemiei ne-au unit prin emoție și dedicare, tot astfel și ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, prețurile mai accesibile pentru serviciile de roaming internațional mobil, construirea, exploatarea și întreținerea podului rutier de frontieră peste râul Prut ne vor apropia și mai mult unii de alții.

Parteneriatul nostru strategic pentru integrare europeană cu România trebuie să consolideze comunitatea de istorie, limbă și cultură pentru a accelera construcția unei infrastructuri comune concretizată prin poduri, interconectare energetică, interconectare în domeniul comunicațiilor precum și un dialog instituțional aprofundat, pentru că doar astfel și doar prin perspectiva relațiilor noastre bilaterale cu România putem ancora Republica Moldova ferm și ireversibil în spațiul european”, a mai afirmat Nicu Popescu, afirmând spre finală că „viitorul ne așteaptă cu planuri ambițioase orientate spre ceea ce am promis cetățenilor țării noastre: modernizarea europeană a Republicii Moldova”.

Articole asemănătoare

Back to top button