fbpx

Igor Munteanu: A anula numirea unor judecători atunci când deciziile lor nu-ți mai plac e o profanare a dreptului

„Ideea de a anula actul numirii unor judecători atunci când deciziile lor nu-ți mai plac politic este o profanare a dreptului”. Este reacția deputatului Platformei DA, Igor Munteanu, la deciziile luate vineri de către majoritatea parlamentară privind Curtea Constituțională (CC) și președintele instituției, Domnica Manole.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Un principiu central al inamovabilității judecătorilor Curții Constituționale este separarea lor de ce care i-au numit în funcții, ca o garanție a corectitudinii lor pe perioada exercitării mandatului. Or, răspunderea lor poate avea loc doar în conformitate cu legea N. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională, Codul jurisdicției constituționale nr. 504 din 16 iunie 1995.

Nicidecum prin anularea actului de numire al unor judecători, care ar decreta existența unei cenzuri politice asupra capacității judecătorilor de a-și îndeplini în mod liber obligațiile constituționale și de a urma jurisprudența Curții”, a comentat deputatul pe Facebook.

Potrivit lui, deciziile PSRM-Șor de astăzi sunt nocive și trădează miopie și alunecarea în hău. „Cât timp Constituția stă la temelia acțiunilor politice, deciziile Curții sunt definitive și nu pot fi contestate”, a precizat acesta.

Vezi și: „E foarte trist ce s-a întâmplat în Parlament”. Ex-președintele CC, Alexandru Tănase: Demiterea Domnicăi Manole e imposibilă

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament?

Amintim că astăzi, cu 54 de voturi (PSRM-Pentru Moldova), Parlamentul a aprobat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, care presupune nerecunoașterea decizia Curții care permite dizolvarea Parlamentului și votul de neîncredere pentru trei judecători constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Vezi și: Reacția CC, după ce Parlamentul a „recunoscut caracterul captiv al Curții Constituționale”

Tot astăzi, majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova a votat anularea numirii Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale, la aproape doi ani după adoptarea de către Parlament a unui act în acest sens.

Vezi și: Majoritatea parlamentară a desemnat candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de judecător al Curții Constituționale

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button