fbpx

Germania a adoptat rezoluția privind continuarea sprijinului pentru R. Moldova: „S-a angajat într-un curs curajos și ambițios de reforme”

Joi, 14 decembrie, în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a legislativului german a fost votată cu o majoritate moțiunea privind sprijinirea Republicii Moldova, depusă de fracțiunile parlamentare ale coaliției de guvernare SPD, Partidul Verzilor și FDP. În timpul votului, ministra federală a afacerilor externe Annalena Baerbock și ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Aureliu Ciocoi, au participat la ședință.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Comisia pentru afaceri externe a recomandat anterior această rezoluție, pentru moțiune votând fracțiunile SPD, Verzii, FDP și CDU/CSU. AfD a votat contra, iar partidul Die Linke s-a abținut.

Rezoluția menționează printre altele că: „De la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, care este contrară dreptului internațional și declarațiile imperialiste ale conducerii rusești cu privire la țările vecine Rusiei, Republica Moldova își vede amenințată securitatea”. În același timp, de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președintă în anul 2020, țara s-a angajat într-un curs curajos și ambițios de reforme și apropiere de Uniunea Europeană”.

Pe lângă continuarea susținerii aderării țării noastre la UE, deputații germani îndeamnă guvernul de la Berlin să pledeze la nivel european pentru reformarea procesului de aderare și să ofere Republicii Moldova un sprijin bugetar direct, cu destinație specială, pentru a depăși provocările imediate ale țării noastre.

Alte solicitări vizează reducerea dependenței energetice față de Rusia, extinderea infrastructurii de transport, mobilizarea investițiilor, inclusiv în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și acordarea de asistență pentru refugiații din Moldova, în special în ceea ce privește protecția femeilor și copiilor.

Totodată, guvernul federal german este chemat să pledeze pentru continuarea dialogului în vederea asigurării integrității teritoriale a Republicii Moldova în ceea ce privește regiunea transnistreană și, în acest context, să sprijine misiunea OSCE în Republica Moldova, precum și contactele directe dintre guvernul de la Chișinău și regiunea transnistreană a țării.

Articole asemănătoare

Back to top button