fbpx

Deputat: Parlamentul poate fi dizolvat în mai puțin de o lună

Parlamentul poate fi dizolvat după 23 martie chiar și în condițiile în care până atunci o nouă tentativă de instalare a unui Guvern nu este eșuată, afirmă deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Parlamentarul spune că, „potrivit hotărârilor și interpretărilor anterioare ale Curții”, la 23-24 martie este termenul când poate fi dizolvat Parlamentul.

Termenul de trei luni din momentul când a fost demis sau și-a dat demisia un Guvern este termen limită. Indiferent de ce se întâmplă în acest termen limită, după expirarea sa este obligatoriu ca Parlamentul să fie dizolvat. Deja nu mai e discreția Președintelui, ci obligația sa”, a declarat Litvinenco, invitat miercuri la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit deputatului, aceasta ar fi singura soluție logică, mai ales în condițiile în care Curtea Constituțională a demonstrat, în hotărârile recente, că ține cont de jurisprudența anterioră.

În hotărârea de ieri s-a ținut cont de decizia din 29 decembrie 2015, luată în acel context foarte special, când Plahotniuc încerca să devină prim-ministru și a fost respins de Nicolae Timofti. Aceleași considerente au fost luate în calcul și în hotărârea din august 2020”, a  mai spus Litvinenco.

Amintim că ex-premierul Ion Chicu a demisionat la 23 decembrie 2020. De atunci, a existat o singură tentativă de votare a unui Guvern (n. r. – Natalia Gavriliță), eșuată în Parlament la 11 februarie curent.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button