fbpx

„Denotă lipsă de respect”. Ambasada României, îngrijorată de evenimentele politice de la Chișinău

Ambasada României a luat notă cu îngrijorare față de acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale (CC) din Republica Moldova. Potrivit misiunii diplomatice, aceste încercări „denotă lipsă de respect” față de litera legii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mesajul se referă inclusiv la încercările de modificare a componenței CC. „Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. „Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”, declară misiunea.

De menționat este că misiunea diplomatică a Statelor Unite ale Americii afirmă că deciziile reprezintă „un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”. În același timp, ambasadorul UE în țara noastră califică hotărârile drept un atac la adresa Constituției și atentare la independența magistraților.

Amintim că, în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulatdecizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe pentru funcția vacantă de magistrat candidatura lui Boris Lupașcu. Unele voci din spațiul public afirmă, însă, că acesta ar putea să preia locul președintei CC, iar altele consideră anularea decretului care o vizează pe Manole ar fi contrară legii.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button