fbpx

De ce este necesară separarea unor ministere? Explicația Nataliei Gavrilița

Unele ministere au în subordine prea mulți angajați și anumite domenii pe care le gestionează rămân în umbră. Așa a explicat în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă Natalia Gavrilița inițiativa de a reforma instituțiile în cauză. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bunăoară, conform ei, Ministerul Sănătății actualmente atrage mai multă atenție crizei pandemice, dar nu are cine se ocupa de pensii și programe de ajutor social. La fel, referindu-se la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, politiciana a punctat că domeniul culturii „rămânea ca un subiect mai puțin…”.

„Principala prioritate a acestei guvernări, așa cum o vedem noi, este să redăm cetățeanului încrederea că statul lucrează pentru oameni. Și aici este important cum livrăm serviciile publice, cum răspundem la așteptările cetățenilor. (…)

Ministerul Economiei și Infrastructurii, care acum va fi Ministerul Economiei și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Deci, sunt cumva priorități diferite pentru aceste ministere – Ministerul Economiei trebuie să se preocupe de susținerea antreprenorilor mici, de programe pentru consultarea antreprenorilor, de competitivitatea produselor noastre, de exporturi, de atragerea investițiilor atât pe intern, cât și pe extern, iar prioritatea la Ministerul Infrastructurii este cumva să livrăm cât mai repede aceste proiecte mari, deci să facem achiziții, să meargă lucrările. (…)

Noi știm că avem provocări suficiente în domeniul agriculturii, este un domeniu important, pentru că foarte multe persoane sunt angajate în acest sector și se preocupă de exploatarea resurselor, pe când în domeniul mediului trebuie să ne preocupăm de un termen mai lung de conservare a resurselor, de conservare a apelor, pădurilor, de schimbările climatice. (…)”, a declarat Gavrilița.

Precizăm că echipa Nataliei Gavrilița propune reformarea a patru ministere: cel al Agriculturii și Industriei Alimentare să fie separat de cel al Mediului, cel al Educației și cercetării să se divizeze cu cel al Culturii, cel al Economiei să se „despartă” de cel al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar cel al Sănătății să funcționeze aparte de cel al Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, în garnitura propusă de prim-ministra desemnată se regăsește o nouă funcție – viceprim-minsitru pentru Digitalizare.

Amintim că Executivul a suportat ultima reformă pe timpul guvernării democrate, când premier era Pavel Filip. Atunci, din 16 ministere au rămas doar nouă. Până atunci, Ministerele Educației, Culturii, Tineretului și Sportulu funcționa separat, exista Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cel al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și cel al tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button