fbpx

CUB cere deputaților să sesizeze Curtea Constituțională privind consfințirea limbii române în Constituție

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) lansează în premieră un apel către deputații din Parlamentul Republicii Moldova privind consfințirea statutului Constituțional al Limbii Române prin sesizarea neîntârziată a Curții Constituționale. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pornind de la Hotărârea Curții Constituționale Nr. 36 din 05.12.2013 „privind interpretarea articolului 13 alin.(1) din Constituție în corelație cu Preambulul Constituției și Declarația de Independență a Republicii Moldova ”, CUB cere punerea prezentei Hotărâri în aplicare imediată.

„Menționăm că atât Constituția Republicii Moldova (art. 140), cât și Legea cu Privire la Curtea Constituțională (art. 28) prevăd caracterul definitiv și executoriu al Hotărârilor Curții Constituționale pentru autoritățile Republici Moldova de toate nivelurile, precum și pentru toate persoanele fizice și juridice din țară. În context, facem referință la sesizarea juriștilor cu autoritate incontestabilă în domeniu prin care se atenționează despre existența cutumei privind implementarea Hotărârilor Curții Constituționale fără intervenția suplimentară a Legislativului și cerem intervenția promptă a organelor responsabile de ajustarea textului actelor normative și aducerea în conformitate cu hotărârile Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat al partidului.

CUB își exprimă speranța că în Parlamentul Republicii Moldova există aleși ai poporului de bună credință, independenți de cătușele trecutului totalitar, care se vor pătrunde de justețea deciziilor privind efectul direct al hotărârilor Curții Constituționale.

„Șovăielile partinice și sofismele pseudo-juridice nu pot fi nici scuză, nici justificare în probleme de importanță majoră pentru identitatea noastră națională”, se mai arată în comunicat.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) consideră cu fermitate că prin consfințirea constituțională a Limbii Române, Republica Moldova va beneficia de avantajul unei limbi oficiale a Uniunii Europene, element esențial în cadrul negocierilor de aderare, declarându-și prioritară implementarea acestui deziderat în cazul indeciziei speculative a actualului Legislativ.

Articole asemănătoare

Back to top button