fbpx

Cine va fi șeful Misiunii Civile a UE în Republica Moldova? Are susținerea puternică a României

Actualului ambasador al României în Lituania, Cosmin Dinescu, a fost ales pentru funcția de Șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM), în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni, anunță Ministerul de Externe al României.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023, înființarea acesteia fiind puternic susținută de România.

„EUPM, desfășurată egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și constituie o reușită a implicării constante și insistente a României și a MAE pentru creșterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii și consolidarea securității și rezilienței acestei țări. Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, se arată într-un comunicat al MAE al României.

„Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilientei și securității Republicii Moldova. Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice. În același timp, această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivel de lucru, dar și ministerial, atât la Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre UE. A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității Republicii Moldova”, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

MAE reamintește că, la începutul acestei săptămâni, la Consiliul Afaceri Externe, la care a participat ministrul Bogdan Aurescu, diplomația română a reușit să obțină, pe lângă decizia de creare a EUPM, acordul politic pentru crearea unui nou regim de sancțiuni, propus de ministrul român de externe la 20 februarie, privind persoanele și entitățile care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Cine este Cosmin Dinescu

Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania și Letonia, a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane.

Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât și multilateral. De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croația (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din fața Curții Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (2009).

Prin această numire, România deține poziția de șef în două misiuni UE sub egida PSAC. Pe lângă poziția la EUPM, România deține și poziția de șef al misiunii EUBAM-Rafah.

ZUGO amintește că miniștrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat o misiune civilă pentru Republica Moldova. Aceasta va începe în luna mai și va dura doi ani. Misiunea are drept scop consolidarea securității cibernetice și combaterea dezinformării și manipulării externe a informațiilor.

Articole asemănătoare

Back to top button