fbpx

Cine are mai multe argumente? Guvernarea VS opoziția, despre majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale

Judecătorii Curții Constituționale reprezintă garantul constituționalității Republicii Moldova. Astfel își justifică deputații PAS votul din plenul Parlamentului în favoarea majorării salariilor lunare ale magistraților Înaltei Curți până la 82.000 de lei. De cealaltă parte, parlamentarii opoziției spun că amendamentul care a dus la dublarea lefurilor judecătorilor Curții a fost aprobat fără avizul Guvernului, și că s-ar fi încălcat și Constituția.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputații PAS spun că salariile majorate ale judecătorilor Curții Constituționale vor oferi magistraților independență deplină, astfel încât să nu existe tentația unor acte de corupție în defavoarea intereselor statului. Potrivit guvernanților, Curtea Constituțională este cea mai importantă instituție în stat, iar remunerarea judecătorilor CCM trebuie să fie pe măsură.

Deși au trecut 30 de ani de la proclamarea Independenței, noi oricum ne aflăm la început de cale în crearea unui stat de drept. Normele constituționale trebuie să funcționeze indiferent de partidul care se află la guvernare. Iată de ce cei 6 oameni de la Curtea Constituțională trebuie să ridice un salariu decent, astfel încât să-și permită să aibă o independență absolută. Nu este vorba despre o corupere politică pentru că mandatul membrilor CCM, nu este același ca durată cu legislaturile Parlamentului. Curtea Constituțională este garantul constituționalității țării”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova.

Vezi și: Natalia Gavrilița, despre majorarea salariilor judecătorilor de la CC: Sunt justificate pentru a ne asigura că deciziile se iau în interesul public

Opoziția spune că amendamentul care a dus la dublarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale nu a fost agreat de Guvern, Executivul dând aviz negativ acestei inițiative.

Avizul Guvernului la acest amendament este negativ. Cum ați votat un amendament cu aviz negativ din partea Guvernului? Dacă cineva va merge la Curtea Constituțională să conteste acest amendament, sunt curios cum vor proceda judecătorii Curții Constituționale, dacă această prevedere îi vizează pe ei înșiși?”, s-a întrebat deputatul Blocului BCS, Grigore Novac, potrivit ipn.md.

În urma unui amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale, semnat de deputații PAS, Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost aprobată o majorare semnificativă a salariilor judecătorilor Curții Constituționale, de la 44.000 de lei la aproape 82.000.

Într-o postare pe Facebook, fostul deputat al Platformei DA, Liviu Vovc, a criticat decizia guvernării.

„Trebuie să ai tupeu să majorezi sporul salarial al judecătorilor Curții Constituționale cu grava încălcare a Constituției. Violezi Constituția ca să „întărești” Curtea Constituțională.

Cel mai trist este că această încălcare nu a fost promovată de un deputat fără cunoștințe juridice dar de însuși Președintele Comisiei Juridice, ex-Ministru al Justiției”, a scris Vovc, făcând trimitere la art. 131 al. 4 din Constituție, care spune că „orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum şi majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button