fbpx

CEC a refuzat să înregistreze blocul „Victorie”, condus de Șor, pentru participarea la referendum și prezidențiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să nu înregistreze blocul „VICTORIE – ПОБЕДА” pentru participarea la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Decizia a fost luată la ședința CEC de astăzi, 7 august. Comisia va sesizeza Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru verificarea unor membri ai blocului, care nu ar fi depus declarațiile de avere, scrie newsmaker.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

CEC a examinat astăzi solicitările blocului „VICTORIE – ПОБЕДА” de a fi înregistrat pentru participare la referendumul și la alegerile prezidențiale.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a declarat că la 4 august instituția electorală a solicitat celor patru partide din bloc „elucidarea unor aspecte”, printre care creditele utilizate în cazul referendumului, cum vor asigura finanțarea campaniei electorale, termenii și modul de formare a blocului, dacă Ilan Șor a semnat pentru constituirea blocului, cine este conducător al blocului și aspecte legate de temeiul juridic de utilizare a denumirii blocului.

La data de 6 august, solicitanții au depus răspuns. (…) Solicitanții au afirmat că la înregistrarea blocului s-au respectat condițiile. (…) Solicitanții consideră că furnizarea acestor documente ar constitui un abuz și o depășire a atribuțiilor de serviciu. (…) Cu referire la punctul legat de credite, susțin că prezența unor astfel de elemente în acord nu contravin legii”, a spus Postică.

La rândul său, reprezentantul „VICTORIE – ПОБЕДА”, Adrian Cojocaru, a spus că „blocul a îndeplinit toate cerințele legale” și a solicitat înregistrarea partidelor pentru a participa la referendum și alegerile prezidențiale.

Ulterior, Posticp a declarat că analizând actele prezentate de solicitanți, „subiecții nu au reacționat în modul corespunzător la semnalele evidențiate și au negat existența carențelor”.

Denumirea blocului electoral nu poate fi identifică cu denumirea altor partide. (…) Pe ANI lipsesc declarațiile persoanelor care fac parte din partidele vizate, cu excepția persoanelor din partidele „Victoria” și „Renaștere”. (…) Transferul de imagine al unui partid politic declarat neconstituțional nu poate fi acceptat de autoritățile de resort”, a declarat Postică.

Într-un final, CEC a refuzat înregistrarea blocului și va sesizeza ANI în vederea verificării celor constate. Șapte membri CEC au votat pentru, iar unul – împotrivă. Doi membri nu au participat la vot, precizează sursa citată.

Articole asemănătoare

Back to top button