fbpx

Precizări privind After Poll-ul din ziua alegerilor și replica organizatorilor pentru CEC: „O tentativă de intimidare”

Sondajul care urmează să fie desfășurat la telefon, în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, va fi avea o marjă de eroare de maxim 1.55%, urmând a fi chestionate circa 4000 de persoane. Grupul de inițiativă privind organizarea „After Poll-ului” a venit cu mai multe precizări legate de realizarea sondajului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„O tentativă de intimidare”

În ceea ce privește comentariul Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la intenția de a efectua sondajul, reprezentanții grupului de inițiativă spun că este o tentativă de intimidare a reprezentanților societății civile implicați în organizarea și implementarea proiectului, precum și de intimidare a jurnaliștilor care urmează să informeze societatea despre rezultatele obținute.

Membrii grupului de inițiativă menționează că nu există niciun fel de prevederi în legislația Republicii Moldova care ar impune obținerea unor permisiuni sau autorizări din partea oricăror autorități publice pentru a desfășura oricare sondaj.

„Remarcăm că singurele restricții existente în Codul Electoral se referă la imposibilitatea publicării rezultatelor sondajelor cu cinci zile înainte de alegeri și în ziua alegerilor până la închiderea secțiilor de vot (Art. 70 (10))”, declară aceștia.

Vezi și: CEC nu a autorizat realizarea exit-poll-ului la telefon: Nu există o certitudine dacă respondentul a participat la alegeri

Condițiile desfășurării sondajului

After Poll-ul la telefon va fi efectuat între orele 12.30 și 21.30, în rândul cetățenilor cu vârsta peste 18 ani, cu drept de vot, aflați în Republica Moldova (fără cetățenii din regiunea transnistreană și de peste hotare).

Eșantionarea respondenților este aleatorie, spun organizatorii.

Precizările sunt făcute de Comunitatea WatchDog.md, Institutul de Politici Publice, care alături de un grup de inițiativă al activiștilor civici au inițiat desfășurarea exercițiului, pe care îl numesc generic „After Poll”, transmite IPN.

Se preconizează să fie chestionate circa patru mii de persoane, care vor fi întrebate dacă au participat la alegeri și pentru cine au votat. De asemenea, respondenții vor preciza vârsta, sexul, limba de comunicare și zona de reședință (oraș sau sat).

Nu vor fi puse întrebări cu privire la nume și prenume, adresă și alte date cu caracter personal. Organizatorii sondajului subliniază că nu vor salva în nicio bază de date numerele de telefon ale respondenților.

Precizăm că sondajul este finanțat de Ambasada Olandei în Republica Moldova și European Endowment for Democracy.

Citește și: video | La alegerile prezidențiale va fi realizat, în premieră, un exit-poll la telefon. Cum va funcționa și ce date va oferi

Articole asemănătoare

Back to top button