fbpx

opinie | Reținerea lui Morari nu ar fi plauzibilă. Gribincea: „Orice aparență de abuz trebuie investigată”

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), consideră că motivarea reținerii șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu este plauzibilă. Potrivit lui, motivul pentru care se cere arest preventiv este de a-i „închide gura”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook Gribincea și-a amintit despre declarațiile anterioare a lui Alexandr Stoianoglo, care spunea că „procurorii nu vor mai aresta abuziv”. Acesta face o paralelă cu reținerea lui Morari, punctând că „orice aparență de abuz, în special a procurorilor, trebuie investigată”

„Asta declara procurorul general cu puțin timp în urmă. Și când colo, reținerea vine la scurt timp după ca Morari venea cu acuzații grave în adresa procurorului general. Orice aparență de abuz, în special a procurorilor, trebuie investigată. De ce totuși trebuie de încarcerat suspecții când este evident că pentru arestare nu există condiții legale”, afirmă președintele CRJM.

Gribincea este de părerea că dacă Morari își dorea, ar fi putut fugi din țară deja. Le fel, el punctează că fostul procuror nu ar putea influența urmărirea penală, dat fiind faptul că nu își exercită atribuțiile de mai bine de un an.

„CEDO a constatat deja că o asemenea argumentare nu este acceptabilă. Și acuzarea adusă – inducerea în eroare a judecătorilor pentru a aresta o persoană – e halucinantă. Cu o asemenea argumentare poate fi acuzat orice procuror din Republica Moldova, inclusiv procurorul care acum îl pune sub acuzare pe Morari”, spune juristul.

Precizăm că, marți seara Viorel Morari a fost reținut, iar miercuri dimineața acestuia i s-au înaintat oficial învinuiri. Ex-funcționarul pledează nevinovat, iar acuzatorii cer 30 de zile de arest preventiv pentru șeful suspendat al Procuratorii Anticorupție, acesta fiind învinuit de exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate,  acțiuni comise în privința co-proprietarilor unei rețele de benzinării.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button