fbpx

Opinie cu privire la solicitarea Avizului Curții Constituționale asupra proiectului de Lege pentru modificarea articolului 46 din Constituție

#IPRE a elaborat o Opinie, care se expune cu privire la proiectul de lege pentru modificarea articolului 46 din Constituție – „Dreptul la proprietatea privată și protecția acesteia”, mai exact alin (3) “Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Concluzia experților IPRE este că operarea modificărilor constituționale în contextul actual al luptei împotriva corupției sunt binevenite și necesare. Restricțiile impuse prin aceste modificări vin să protejeze interesul public, acestea sunt necesare într-o societate democratică și sunt proporționale scopului propus, interesul public prevalând în acest caz asupra interesului unui grup limitat de subiecți, reprezentat de funcționarii publici.

Totodată experții reiterează necesitatea asigurării unor garanții suficiente în raport cu subiecții care cad sub incidența modificării propuse în vederea excluderii cazurilor de aplicare abuzivă a prevederii în discuție. De asemenea, este recomandată clarificarea cercului de subiecți care cad sub incidența modificării propuse în vederea conferirii legii a unui grad mai înalt de previzibilitate și claritate.

Pentru mai multe detalii consultați Opinia aici.

Această opinie a fost elaborată în cadrul proiectului IPRE „Consolidarea rezilienței față de cleptocrația sistemică din Republica Moldova” susținut financiar de Fundația Soros Moldova. Conținutul publicației reprezintă opinia experților IPRE responsabili de elaborare acesteia și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button