fbpx

foto | Nouă aventurieri moldoveni și români pornesc spre Antarctida! Vor străbate cea mai „feroce” strâmtoare și vor filma un mini-serial

Expediția #Noe continuă! O barcă condusă de moldoveni și români va ajunge pentru prima dată pe continentul sudic – Antarctida. Aventurierii vor porni în călătorie pe 5 februarie curent și vor străbate oceanul în „prima expediție a neamului sub pânze”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Frumoasa veste a fost dată de unul dintre membrii echipajului – Anatol Untura – care a explicat ce vor trebuie înfrunte pe tot parcursul călătoriei.

„Vom porni din Ushuaia, Fin del Mundo, Argentina – spre Antarctida. Din strâmtoarea Magelan și Terra del Fuego spre ghețile veșnice ale Antarctidei. Nouă aventurieri neînfricați vor trăi experiența vieții lor!

În drum avem de înfruntat multe. Frig, valuri, ghețari, renumitul cap Horn și cea mai feroce strâmtoare din lume – Drake, cu cele mai înalte valuri de pe Terra și unde și-au găsit sfârșitul mii de bărci. Locul care, odată învins, după tradiția marinărească – îi permite corsarului să își tatueze „Toate pânzele sus” pe piept și să își pună cercelul în ureche”, spune Anatol.

Foto: Anatol Untura via Facebook

Cei nouă aventurieri vor pleca în expediție pe o barcă din oțel de 24 de metri și cu un navigator experimentat la bord. Vor ajunge la trei stații polare în drum – Vernadski, Bellinghausen și Frei, acolo ei vor discuta cu savanții locali despre schimbările de climă, viața pe continent, vor servi ceai polar și paste cu carne – marinărești, vor face baie în sauna polară.

„Baie în gayzere, pescuit în ocean și dou[ continente noi în palmares. Valuri, pânze, curenți, vânturi și ploi. O aventură demnă de cele mai tari romane. La fel, balene, foci, lei de mare, pinguini de toate felurile, ghețari – și toate ăstea luminate de ziua polară. Soarele nu apune în această perioadă a verii polare”, explică entuziasmat moldoveanul.

Foto simbol: Anatol Untura

Expediția va avea și componentă științifică – sub egida Academiei de Științe Române și a Departamentului Cercetări Arctice şi Antarctice. Astfel, călătorii vor prelua probe de apă din diverse locuri ale continentului, care vor fi predate la București și studiate de savanții români.

Mai mult, cei nouă intenționează să filmeze și un mini-serial despre expediție, Antarctica și problemele cu care se confruntă regiunea: de la schimbările de climă – la micro plastic și migrația animalelor din emisfera sudică.

„Nu suntem încă gata, nu avem tot echipamentul, nu avem toți banii, nu avem toate cunoștințele necesare – dar asta nu ne oprește. Adevăratul spirit al aventurii nu știe frontiere sau piedici. Ceea ce până acum erau doar niște puncte din atlasul de geografie – vor deveni casa noastră pentru o lună de zile. Toponimele ce le poți întâlni doar în romanele de aventuri – vor fi punctele noastre de navigație. Sub pânze roșii, doar înainte!”, a mai scris el.

Ai vrea și tu să faci parte din această echipă și să descoperi Antarctida în toată splendoarea sa? Iată mesajul membrilor: „Apropo, mai avem încă un loc pe barcă, pentru cine e interesat de o mică pliombărică”.

Amintim că expediția #Noe nu-și are începutul din acest an. O echipă formată din opt aventurieri din trei țări – Moldova, România și Rusia – au pornit pe 15 iunie 2019 într-o expediție de două săptămâni în una dintre cele mai geroase regiuni de pe planetă. Echipa și-a propus atunci să străbată Oceanul Atlantic și Arctic, din Islanda până în Groelanda.

ZUGO, și de această dată, le urează succes și o călătorie frumoasă! 🙂

Foto: Anatol Untura

Articole asemănătoare

Back to top button