fbpx

foto | La început era o glumă, acum – o afacere de familie. Povestea de succes și obstacolele peste care a trecut o tânără din Moldova pentru a-și atinge visul

Alături de fratele ei, Zinaida Plămădeală a pus bazele unei afaceri cu căpșuni, înființate dintr-o simplă glumă. Banca Europeană de Investiții i-a ajutat să crească productivitatea muncii, să creeze cât mai multe locuri de muncă și să colaboreze cu țările vecine. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Zinaida are acum 28 de ani, însă de la o vârstă foarte fragedă, părinții și cei apropiați i-au cultivat dragostea pentru antreprenoriat, economie și afaceri. Ea și cei doi frați ai săi au absolvit Academia de Studii Economice a Moldovei. Toți trei s-au specializat în „ramuri complementare” ale economiei, astfel încât bussines-ul lor a prins a aduce roade.

„Totul a început ca un joc. Fratele meu este „creierul din spatele întregii afaceri. El a fost cel care a cumpărat pământ și l-a adus lângă ferma părinților noștri. Acolo a început toată distracția. Ne plăcea pescuitul, de aceea ne-am gândit să săpăm un lac. Apoi, am decis să plantăm și niște copaci”, a povestit Zinaida pentru ec.europa.eu.

Ideea cu căpșunile a venit un pic mai târziu, însă pe parcurs acest mic pas s-a transformat în Berries Group. „Având în vedere studiile mele, fratele mi-a propus să vin și sa lucrez la el. Eu am avut câteva dubii, deoarece eram conștientă că o afacere de familie înseamnă săptămâni fără weekenduri și foarte puțin timp liber. Totuși, într-un final am acceptat”, a relatat femeia.

Pe parcurs, organizația și-a extins teritoriile cultivate până la 40 de hectare. În același timp, a fost nevoie și de noi sisteme de irigre, aparat modern și mai multe brațe de muncă.

An de an, Berries Group produce 400 de tone de căpșuni, cantitate care este împărțită în mai multe direcții: 80% – Belarus și Rusia, iar 20% – sunt prelucrate la noi în țară.

Foto: ec.europa.eu

 

Articole asemănătoare

Back to top button