fbpx

vox | „Un loc de suflet”: Moldovenii spun ce semnifică pentru ei Familia, în ziua în care este sărbătorită

Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită an de an, de mii de oameni din întreaga lume. Menită să sensibilizeze opinia publică, această zi ne amintește cât este de important să păstrăm legătura frumoasă cu cei mai dragi din viaţa noastră.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a mai da o speranţă celor care nu cred într-o unitate sau care duc dorul oamenilor dragi, ZUGO a decis să întrebe câțiva moldoveni despre ce înseamnă Familia pentru ei și cât de importantă este ea.

„Familia mea a început a prinde viață atunci când am cunoscut acest om minunat, care mi-a devenit soț. Familia a început a prinde contur atunci când am înțeles că el poate să-mi fie și mamă, și tată, și persoanele cele mai importante din viața mea… Nu-mi pot imagina o altfel de familie fără el, decât doar – cu plus o persoană lângă noi doi, care să o facă și mai unită”, ne-a mărturisit Irina Faina.

„Familia este mediul care m-a creat cu bune și cu rele. Orice nu aș face, familia primară (mama și tata) sunt parte din mine, parte din personalitatea mea. Fie că i-am adorat sau că m-am răzvrătit împotriva lor înainte să-i accept ca persoane cu neajunsuri și calități, ei mi-au determinat traiectoria pe care o urmăresc.

Cel mai important lucru pe care l-am realizat în raport cu părinții mei a fost să-i accept așa cum sunt, am putut face acest lucru doar după ce m-am acceptat pe mine însumi”, a menționat Ghenadie Vîrtos.

„M-am gândit mult la un răspuns și, totuși, nu am reușit să găsesc un singur cuvânt prin care aș putea să definesc ce înseamnă pentru mine familia… Probabil încă nu s-a inventat acel cuvânt care să transmită forța, conotația și adevărata semnificație a acesteia. E mângâiere, e siguranță, e dragoste necondiționată și bunătate. Mai e și o școală familia… un dar, o binecuvântare de care nu toți au parte. Am crescut în iubire, în înțelegere și în susținere. Pentru asta mulțumesc mereu, mă simt mai mult decât o norocoasă”, a spus Doina Strulea.

„Pentru mine familia înseamnă o prietenie interminabilă, un sprijin ferm și siguranța în ziua de mâine. O familie înseamnă multă fericire necondiționată. Zâmbim în fiecare zi părinților, fraților, surorilor nu pentru că au spus o glumă, dar pentru că îi iubim. O familie fericită și sănătoasă înseamnă o viață perfectă”, zice Serafim Gangan.

„Familia este un loc de suflet, un refugiu, un pilon de sprijin, pe care nu l-aș schimba pentru nimic în lume”, spune Daniela Gligor.

„Este cetatea mea, lumea mea mică, celula cu nucleu și enzime, galaxia mea cu lună, stele, soare… Acum suntem departe unul de altul, câteodată toți trei în locuri diferite, dar gândul e unul la altul, sufletul și inima noastră sunt pentru Sănduța! Tot ce facem este pentru un scop comun!”, mărturisește Elena Cojocari.

„Familia pentru moldoveni e atunci când fiecare vietate din curte e membru important. E atunci când părinții mănâncă dulciurile care rămân. E atunci când nu-ți poți ridica geanta, uneori, pe care a pregatit-o mama și a îndesat-o tata. Familia pentru moldoveni înseamnă locul unde îți numești copiii după bunici, străbunici, frați ș.a.m.d.

Familia e acel loc unde știi că ești protejat de nervii oricărui vecin, chiar dacă printre scânduri trece palma. E atunci când din două mâini de făină mama îi hrănește pe toți, iar tata, cu ale lui două mâini, reușește să-i mângâie pe fiecare deodată. E atunci când seara se spune „noapte bună” din toate cele câteva camere deodată și nimeni nu mai înțelege cui îi este adresat sau de la cine vine urarea.

Pentru mine, familia e atunci când dacă nu ai lumânări pentru tortul aniversar, tata își frige degetele cu chibritul proaspăt aprins și stă cu el până suflă sărbătoritul. E atunci când părinții împart obrajii noului născut, „care e al meu care e al tău”… atunci când un tricou de-al tatei o poate înveli și pe mama alături de copii, iar, cu ceva noroc, poate și cățelul.

Pentru că familia înseamnă locul unde poți atinge dorul cu mâinile, ochii, urechile și-l poți păstra în inimă o viață”, ne zice Dumitru Rău.

ZUGO vă urează o Familie fericită!

Articole asemănătoare

Back to top button