fbpx

video | Nu este „avizată în artă, dar o simte”! Irina Rimes a ținut un discurs de Ziua lui Brâncuși 

Ieri, Muzeul Național de Artă al României a găzduit zeci de oameni în sala Brâncuși din Galeria națională, acolo unde se găsesc cele mai multe opere ale sculptorului. De Ziua Națională Constantin Brâncuși, cea desemnată ambasadoare onorifică – Irina Rimes – a ținut un discurs.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Arta este oglinda în care fiecare vede ceea ce gândește”, l-a citat Rimes pe Brâncuși în debutul discursului.

Am înțeles de ce arta nu cunoaște granițe. Nu îndrăznesc și nu îmi permit niciodată să analizez opera lui Constantin Brâncuși, pentru că nu sunt avizată în artă, nu sunt vreun doctor docent, nu am studii în artă vizuală, dar îmi permit să o simt, îmi permit să ma bucur de sentimentele pe care mi le provoacă. V-ați dori să vorbesc în termeni academici sau să vorbesc despre modernismul sau despre valențele stilistice ale lui Brâncuși?! dacă aș putea să fac asta nu aș face-o. De ce? Pentru că îmi place să trec totul prin prisma imaginației mele. Pentru că imaginația mea se exprimă simplu și sincer și pentru că așa mă exprim eu. De aici poate că mă inspir uneori atunci când îmi scriu muzica.

Eu aș putea să învăț despre Brâncuși și, la rândul meu, să îndemn tinerii din generația mea și din generațiile mai mici, generațiile cărora mă adresez să învețe împreună cu mine. Eu, ca artist, mă regăsesc în minimalismul lui Brâncuși și mă fascinează felul lui de a se debarasa de toate detaliile inutile atunci când își conturează viziunile. Simplitatea acestui om complex pe mine mă inspiră și cred că ar putea să inspire mulți, mulți tineri care își doresc să găsească esența în artă… Arta este pentru oricine, pentru că nu contează bagajul de cunoștințe și nu contează nivelul de cultură pe care îl ai. Atât timp cât poți să simți, atâta timp poți aprecia arta sub toate formele ei”, a spus moldoveanca.

Discursul ei a durat în jur de șapte minute și a fost culminant cu voci din public care o aclamau.

Amintim că, fiind desemnată ambasadoare a Zilei „Constantin Brâncuși” de Ministerul Culturii din România, Irina Rimes a făcut mai multe afirmaţii despre sculptor. Alegerea artistei pentru acest titlu, dar și discursul ei a stârnit în mediul online mai multe ironii. Ulterior, mai multe vedete și-au manifestă susținerea pentru moldoveancă.

Citește și: Premierul român o apără pe Irina Rimes de critici. „Faptul că a acceptat să se implice în proiectul Brâncuși este un lucru bun”

Articole asemănătoare

Back to top button