fbpx

video | Inaugurat în 1889, încă mai funcționează. Unde se află cel mai vechi cinematograf din lume?

Sala „Eden-Théâtre” din orașul francez La Ciotat este locul unde s-au proiectat primele filme ale fraţilor Lumiere. Cartea Recordurilor Guinness a recunoscut-o drept cel mai vechi cinematograf din lume.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proprietarii localului, care l-au moștenit încă de la străbunici, afirmă că au luptat câțiva ani pentru a primi titlul. Ei menționează că au fost ajutați inclusiv de urmașii fraților Lumiere și că doar cercetările le-au luat aproximativ doi ani.

„Este o emoţie extraordinar, deoarece de-a lungul întregii mele vieţi mi-am văzut familia luptându-se pentru ca Eden să continue să existe”, a declarat pentru AFP Marie-Laure Smilovici, directoarea sălii.

În vara anului 1895, familia Lumiere se odihnea în regiune și, în discuții cu fostul proprietar al sălii, Raoul Gallaud, cinematografiștii au fost invitați să proiecteze filme la Eden, transmite Digi24. Din motive tehnice nu le-a reușit, apoi au urmat difuzări la saloane din Paris, însă acestea nu au„supraviețuit” până acum. Sala a găzduit amatorii cinematografiei abia în 1899, când acolo s-au prezentat 20 de filme, afișul primii proiecții fiind încă intact.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button