fbpx

video | Astăzi se împlinesc 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună. Află mai multe despre misiunea Apollo 11

Acum 50 de ani, în 1969, pentru prima dată omul a reușit să cucerească Luna, prin aselenizarea acesteia, cunoscută ca misiunea Apollo, un proiect revoluționar dezvoltat de NASA în perioada anilor 1960 și 1970.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe 16 iulie 1969, racheta Saturn V a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy. Patru zile mai târziu, pe 20 iulie, astronautul american Neil Armstrong a făcut istorie, devenind primul om care a pășit pe Lună.

La 16 iulie, echipajul format din Neil Armstrong (comandant), Edwin Buzz Aldrin (pilotul modulului lunar Eagle) şi Michael Collins (pilotul modulului de serviciu) şi-a început misiunea: APOLLO 11.

Cei trei astronauţi s-au instalat în faţa modulului de comandă Columbia al navetei ataşată rachetei lansatoare Saturn V şi au pornit la drum.

Timpul petrecut pe Lună de Neil Armstrong și Buzz Aldrin a fost de 2 ore, 36 de minute și 21 de secunde.

După încheierea misiunii Apollo 11, cei trei astronauți au fost aduși acasă în SUA prin Hawaii. La graniță, aceștia au fost nevoiți să se comporte ca orice alt călător, adică să completeze formulare prin care declară conținutul bagajelor: roci de pe Lună, cam 22 de kilograme.

Deși au adus toate acestea de pe satelitul natural al Pământului, aceștia au și lăsat acolo câte ceva. Puțini știu că, pe lângă steagul Statelor Unite ale Americii, astronauții au abandonat pe Lună și câteva medalii de onoare pentru cosmonauții ruși Iuri Gagarin și Vladimir Komarov.

După moartea lui Neil Armstrong, văduva lui a descoperit într-un dulap o serie de obiecte luate de acesta în spațiu. Printre ele se numără o cameră cu film de 16 milimetri, care a surprins câteva momente ale aselenizării. Aceasta era montată pe parbrizul modulului lunar şi a filmat ultima fază a misiunii. De asemenea, acesta a mai luat și un bec, cabluri, o oglindă și alte lucruri, care astăzi pot fi văzute în muzeu.

Articole asemănătoare

Back to top button