fbpx

video | Aleksei Navalnîi, despre ziua în care a fost otrăvit cu Noviciok. „Nu simțeam nicio durere, dar realizam că viața se scurge”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a oferit un interviu exclusiv lui Iuri Dudi, în care a povestit ce s-a întâmplat cu el în ziua în care a fost otrăvit cu Noviciok.

„Noi am vrut să realizăm mai multe videouri despre corupții «edinoroși» (n.r. единоросы, adică membrii partidului Единая Россия) din Novosibirsk și Tomsk, astfel ca oamenii din acele orașe să nu-i voteze la alegerile locale (n.r. în Duma locală).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tradițional, echipa noastră era supravegheată non-stop, dar acest lucru nu ne-a deranjat deloc. După fiecare filmare mergeam în camera de hotel și așa în fiecare zi. La fel s-a întâmplat și în hotelul din Novosibirsk. Dimineața am făcut un duș și m-am îndreptat spre aeroport. Mă simțeam foarte bine. În avion eram într-o stare bună, am pornit un desen animat pe care îl privesc de fiecare dată când zbor.

La minutul 20 am simțit că mă simt prost. Simțeam cum fiorii fug pe tot corpul meu. O rog pe colega mea să vorbească cu mine, întrucât era important să nu îmi pierd cunoștința. La un moment dat, nu înțelegeam ce îmi vorbește. M-am ridicat și m-am îndreptat spre baie ca să mă răcoresc. Mă spăl o dată pe față, a doua oară. Nimic nu mă ajută. Ies din cabină și simt cu îmi este încă mai rău.

Mă întorc spre însoțitoarea de bord cad la picioarele ei și îi zic că am fost otrăvit. Cred că ea se gândea în acel moment că am fost otrăvit cu vreun aliment, de aceea nu m-a luat tare în serios. În scurt timp, echipajul a văzut că mă simt rău și au început să acționeze în mod alert. Mă rugau să nu-mi pierd cunoștința. În acel moment, eu nu simțeam nicio durere, dar simțeam cum viața se scurge. Credeam că mor. Nici nu țin minte cum strigam”, a povestit Navalnîi.

Urmăriți continuarea în interviul de mai jos.

Amintim că incidentul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi a avut loc pe 20 august. Criticul președintelui rus s-a simțit brusc rău, în timpul unui zbor intern din Siberia către Moscova. Două zile mai târziu, el a fost transportat în Germania pentru tratament, fiind indus în comă.

Teste făcute în laboratoare separate din Germania, Franța și Suedia au demonstrat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicație din partea Kremlinului, care însă neagă orice implicare.

Autoritățile ruse au efectuat atunci o investigație preliminară, dar au spus că nu au găsit dovezi ale otrăvirii.

Back to top button