fbpx

Trucuri de la experți: Cum să te trezești dimineața devreme și odihnit

Specialiştii spun că, în timp ce dormim, ciclul somnului se repetă de mai multe ori, alternând fazele REM, cele în care visăm, cu fazele non-REM, care sunt cele ale somnului cel mai profund. Trezirea ameţită depinde tocmai de faza în care ne aflăm când se declanşează alarma, scrie mediafax.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dacă suntem în faza REM, pe lângă faptul că ne amintim visele pe care le aveam, avem mai multă energie şi mai puţine dificultăţi în a ne ridica din pat. Dacă, in schimb, suntem in faza non-REM, de somn profund, trezirea este mult mai bruscă, deoarece creierul este încetinit de inerţia somnului.

Câteva trucuri pentru a nu te trezi obosit

Pentru a nu te trezi obosit dimineaţa este important să ţii un program constant pe tot parcursul săptămânii, inclusiv în weekend. Prin urmare, este necesar să mergem la culcare şi să setăm întotdeauna alarma la aceleaşi ore, pentru ca ceasul nostru biologic să nu fie niciodată afectat. De fapt, atunci când dormim, prin corpul nostru începe să circule cortizolul, un hormon puternic energizant, deja înainte de a ne trezi. Iar dacă trezirea are loc întotdeauna la acelaşi timp, ne putem trezi tocmai când avem un vârf de cortizol şi, în acest fel, suntem mai energici.

Cortizolul, de fapt, creşte nivelul de zahăr din sânge, pentru a alimenta creierul şi muşchii. El ne ajută să ne mişcăm şi să avem mai multă energie şi motivaţie. Dacă, în schimb, dormim dincolo de timpul vârfului cortizolului, nu profităm de beneficiile acestuia şi ne simţim mult mai obosiţi şi avem timpi de recuperare mult mai lenţi.

Acesta este motivul pentru care cei care dorm mai mult în weekend, în loc să se simtă mai vioi pentru că şi-au recăpătat câteva ore de somn, se simt în schimb şi mai obosiţi, pentru că nu au exploatat vârful de cortizol care apare în timpul normal de veghe.

Cum e viaţa de „bufniţă”

Aproximativ 14% dintre adulţi se trezesc imediat ce soarele răsare şi sunt imediat activi. Ei sunt, de asemenea, cei care au cel mai mult succes în viaţă şi câştigă cel mai mult. 21% dintre adulţi, în schimb, sunt „bufniţe”, adică devin mai energici abia după apusul soarelui şi se culcă foarte târziu, în consecinţă având dificultăţi să se trezească dimineaţa devreme.

În general, pentru a nu „suferi”, ideal pentru o „bufniţă” este să facă o treabă care să îi permită să fie operaţională în a doua parte a zilei.

Un truc enervant, dar eficient, este să lăsăm draperiile deschise noaptea, astfel încât ochii noştri să înceapă să perceapă răsăritul şi ceasul biologic să înceapă să ne pregătească pentru trezire. Lumina soarelui ne ajută să activăm hormonii trezirii şi să ne facă mai reactivi. Totodată, un bun obicei ar fi să practici stretching, yoga şi gimnastică uşoră de dimineaţa, deoarece sunt activităţi care accelerează bătăile inimii şi, prin urmare, cresc fluxul de sânge către creier.

Astfel, ne activăm mai devreme şi avem, de asemenea, o dispoziţie mai bună. Pentru „bufniţele” care continuă să se simtă obosite în timpul zilei, poate fi în schimb necesar un pui de somn după prânz, dar nu mai mult de 20 de minute, altfel riscă să cadă din nou în efectele nocive ale inerţiei somnului

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button