fbpx

Tehnologia NFC va putea fi folosită și pentru încărcarea wireless a dispozitivelor

NFC forum anunță o extindere a specificațiilor Wireless Charging, oferind o modalitate pentru folosirea receptorului NFC la încărcarea dispozitivelor în modul wireless.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Apărută ca o dotare rezervată produselor smartphone din gama premium, funcția de încărcare wireless va deveni în curând la fel de comună ca și senzorul de amprentă, dispozitivele care omit această caracteristică fiind evitate de cumpărători, scrie go4it.ro.

Ajutor binevenit pentru popularizarea tehnologiilor de încărcare wireless vine din partea NFC Forum, organizația creată pentru standardizarea ecosistemului de dispozitive Near Field Communication anunțând aprobarea unui nou set de specificații pentru încărcare wireless, care prevede folosirea antenei NFC pentru încărcarea dispozitivelor.

Noua opțiune pentru încărcare se bazează pe o particularitate a tehnologiei NFC, concepută pentru a alimenta în mod wireless etichetele NFC lipite pe diverse obiecte. Chiar dacă a fost intenționat pentru un alt scop, sistemul nu este foarte diferit de tehnologia wireless charging dedicată, principala diferență fiind puterea maximă care poate fi transmisă de antena NFC prezentă pe dispozitivele care suportă această tehnologie. În mod evident, nu-ți vei putea încărca telefonul mobil prin NFC, dar ai putea obține rezultate mulțumitoare cu alte accesorii low-power, cum ar fi căștile și brățara de fitness.

Principalul avantaj al tehnologiei NFC este hardware-ul mult mai compact decât întâlnim la tehnologiile dedicate pentru încărcare wireless, antena NFC putând fi aplicată ca un autocolant pe interiorul carcasei dispozitivelor de mici dimensiuni, cu costuri suplimentare neglijabile.

Trecând la dezavantaje, pe lângă viteza de încărcare redusă trebuie luată în considerație și raza conexiunii NFC, limitată la aproximativ 4 cm. Asta înseamnă că pentru a încărca brățara de fitness folosind un telefon compatibil, gadgetul trebui așezat efectiv pe carcasa telefonului, cât mai aproape de locul unde se află antena NFC.

Ajungând la versiunea Wireless Charging Specification 2.0 (WLC 2.0) viteza de încărcare crește la 1W, suficient pentru încărcarea căștilor wireless în câteva zeci de minute. Spre comparație, chiar și cele mai lente implementări reverse-wireless charging suportă puteri de încărcare de aproximativ 4.5W, însă apelând la hardware specializat pentru încărcare wireless. În schimb, folosirea antenei NFC nu necesită nimic în plus pe partea de hardware, funcționalitatea putând fi activată printr-o actualizare software.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button