fbpx

Sfaturi ZUGO | Ar trebui sau nu să consumăm regulat vitamina D? Beneficiile, rolul și factorii de risc

Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos. Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Există două tipuri principale de vitamina D. Acestea sunt D3 și D2.

Vitamina D3

Se conține în animale, pește, avocado, migdale, cereale integrale, lapte, brânzeturi;

Vitamina D2

Poate fi obținută din surse vegetale. De asemenea, se conține în ciuperci.
  • Rolul vitaminei D în organism

Rolul major al substanței nutritive este de a menține nivelurile normale de calciu si fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice. Poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar, susțin expertii.

În ciuda denumirii sale, vitamina D nu este o vitamină, ci un hormon care accelerează absorbția calciului.
  • Deficitul de vitamina D

Absența substanței nutritive poate cauza oboseală, dureri musculare, despresie. La copii, deficitul de vitamina D poate conduce la rahitism, care se prezintă prin arcuirea picioarelor, în timp ce la adulți, duce la osteomalacie, adică demineralizarea matricei osoase.

Foto: Healthy.Kudika
  • Necesarul de consum zilnic
  1. Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni – 1000 UI/zi
  2. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 1 și 70 de ani, femei gravide și lauze – 600 UI/zi
  3. Persoanele care au peste 71 de ani – 800 UI/zi

Dozele pot fi ajustate de către medic, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

În ultimii ani, vitamina D a fost intens promovată ca fiind o vitamină minune, deoarece ofera protecție împotriva unor forme de cancer (cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată), împotriva infarctului, bolii Alzheimer, dar și a anumitor afecțiuni cronice, precum diabetul și hipertensiunea. Toate aceste beneficii nu sunt, însă, clar dovedite, consideră experții de la Harvard, care recomandă prudență în administrarea suplimentelor.

Există studii care sugerează rolul benefic al vitaminei D împotriva acestor afecțiuni, însă rezultatele lor sunt fie preliminarii, fie contestate. Este nevoie de cercetări consistente și pe termen lung, care să susțină rezultatele acestor studii
  • Surse de vitamina D

Alimente

Somon, ton, sardine, ficat, carne de vită, portocale, margarină, gălbenuș de ou.

Expunerea la soare

Vitamina D este produsă în mod natural de organism când pielea este expusă la soare. Cantitatea asimilată depinde de mai mulți factori, cum ar fi anotimpul, partea zilei, nivelul de poluare a aerului, dar și zona geografică.

Este important să verifici etichetele produselor, deoarece cantitatea de vitamina D variază atunci când este adăugată în mod artificial la anumite produse, cum ar fi sucul de portocale, iaurtul și margarina.

Acum, când situația epidemiologică din țară ne impune să stăm mai mult în casă, feriți de razele solare, mulți dintre noi se pot alege cu un deficit în organism. Astfel, pentru a evita apariția simptomelor menționate mai sus, este recomandată utilizarea de suplimente (D3 și D2). Majoritatea se vând fără prescripție medicală, însă este necesară consultarea unui specialist înainte de a începe tratamentul.
Foto: BBC

Articole asemănătoare

Back to top button