fbpx

Semnale radio ar fi fost detectate dintr-o galaxie îndepărtată. Ce zic astronomii despre „evenimentul” misterios?

Câteva semnale radio misterioase au fost detectate de către astronomi cu un telescop din Canada. Specialișii au dezvăluit că acestea ar veni dintr-o altă galaxie îndepărtată. Totuși, încă nu este cunoscută originea și natura lor.

În total, ar fi vorba de 13 semnale, unul dintre care pare cel mai ciudat, deoarece se repetă și vine de la aceeași sursă, care, potrivit astronomilor, este la o distanță de aproximativ 1,5 miliarde de ani lumină. Acest gen de „eveniment” a mai fost înregistrat o singur dată, de către un alt telescop.

„Știind că mai există un altul (semnal, n.red.) sugerează că ar putea fi mai multe. Și, cu mai multe „repetitive” și mai multe surse la dispoziție, am putea să înțelegem aceste puzzle-uri cosmice – de unde vin și ce le cauzează”, a spus Ingrid Stairs, astrofizician la Universitatea British Columbia.

Telescopul CHIME din Valea Okanagan are patru antene semi-cilindrice de câte 100 de metri, care pot scana întregul cer nordic în fiecare zi. Semnalele radio au fost detectate anul trecut, inclusiv cel „repetitiv”.

„Am descoperit un al doilea „repetitiv” și particularitățile lui sunt foarte asemănătoare cu cele ale primului”, a adăugat Shriharsh Tendulkar de la Universitatea McGill.

Semnalele sunt numite FRB și sunt foarte scurte. Ele par să provină, aproximativ, de la jumătatea universului. Până în acest moment, oamenii de știință au detectat 60 de astfel de semnale, dintre care două se repetă.

Printre teoriile care ar putea explica proveniența lor se numără și o stea neutronică cu un puternic câmp magnetic, ce se învârte foarte rapid. De asemenea, ar mai putea fi ciocnirea a două stele neutronice și, așa cum consideră câțiva observatori, o posibilă navă spațială, scrie digi24.ro.

Articole similare

Close