fbpx

Astăzi este cea mai lungă zi din an. Legendele și tradițiile care marchează solstițiul de vară

Astăzi marcăm solstițiul de vară în emisfera nordică, eveniment care are loc anual pe 21 iunie. Momentul presupune începutul verii astronomice, dar și cea mai lungă zi din an. Tot azi este sărbătorită Ziua Mondială a Soarelui. Evenimentul este cunoscut și pentru că, începând cu 22 iunie, zilele se scurtează, iar nopțile devin mai lungi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit”, evenimentul provocând numeroase mituri şi superstiţii de-a lungul timpului. În credinţa populară se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate.

Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. Solstiţiul de vară era în vechime şi un prilej de găsire şi folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

De momentul solstițiului de vară este legat și un ritual de transformare a unei bijuterii din aur în talisman. Se folosește orice fel de obiect din aur, indiferent dacă este un inel, o monedă sau pandativ. Cu o zi inainte de solstițiu, bijuteria este pusă într-un vas rezistent la foc, plin cu ierburi uscate (cimbru, rozmarin, salvie, lavandă, mușețel, sunătoare), ce reprezintă elementul pământ.

În zorii zilei solstițiului de vară, se scoate obiectul de aur dintre ierburi și se pune într-un vas cu apă curată, apoi prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii. Astfel, bijuteria este purificată cu elementul focului. Cu flacăra de la lumânare, se dă foc ierburilor uscate din vas, lasându-le să ardă și să-și împrăștie aromele, transmite presa străină. De la mijlocul zilei și până la apus, se lasă obiectul de aur într-un loc sigur de afară, astfel încât să fie sub lumina soarelui. Seara, țineți strâns bijuteria într-o mână, închideți ochii și concentrați-vă asupra dorinței cele mai arzătoare, apoi pronunțați dorința cu glas tare, de 3 ori.

La final, se recită: „Fii vrăjit și legat, cu noroc, dragoste și lumină; belșugul să se reverse și energiile să străluce. Așa să fie”.

Articole asemănătoare

Back to top button