fbpx

Persoanele fără adăpost merită o șansă. Cum a reușit Finlanda să reducă practic la zero numărul oamenilor fără locuință?

Dacă faci un tur pe străzile din capitala finlandeză, Helsinki, există slabe șanse ca să observi vreo persoană fără adăpost. Deși marile orașe ale lumii se confruntă cu prezența cutiilor de carton, a sacilor de dormit și a corturilor instalate în plină stradă, Finlanda a reușit să reducă practic la zero numărul oamenilor fără locuință.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ultimul deceniu, numărul acestora a scăzut cu aproape 40% în țara scandinavă, iar în timp ce politicienii din Berlin, Londra și New York încearcă să rezolve problema locuinţelor accesibile prin controlul şi îngheţarea chiriilor, locuinţe temporare, locuinţe sociale şi cofinanţare publică pentru apartamente cu chirii reduse, Finlanda a urmat o abordare mai directă.

Astfel, Guvernul finlandez a construit mai multe locuinţe pe care le-a oferit oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele.

La momentul de față, peste 17 țări ale lumii au pus la punct programe de tip Housing First, însă în Finlanda, metoda implementată a dus practic la eradicarea fenomenului dormitului pe străzi.

Având o populație de 5,5 milioane de oameni, Finlanda a rămas doar cu circa 500 de persoane care nu au unde să doarmă. Statul scandinav reușește să bată la acest capitol Germania, un stat cu 80 milioane de locuitori, în care 52.000 de oameni nu au adăpost.

„Ceea ce au făcut finlandezii este să investească în prevenţie. Au început să subvenţioneze chiriile înainte ca oamenii să îşi piardă casele”, spune Sam Tsemberis, iniţiatorul mişcării Housing First, o ideea apărută în New York la începutul anilor 1990.

Țara nordică a investit sume considerabile pentru atingerea acestui obiectiv. Aproximativ 7.000 de locuinţe accesibile au fost construite prin intermediul unor programe care au început în 2008.

Guvernul de la Helsinki a recunoscut că sunt foarte rare cazurile în care persoanele fără adăpost pot găsi apartamente pe piaţa imobiliară obişnuită.

„Sunt foarte multe persoane care au o multitudine de probleme, inclusiv probleme de sănătate mintală, care nu vor putea să iasă singure din situaţia de persoană fără locuinţă. Este datoria societăţii să îi ajute pe aceşti oameni”, susţine Sanna Tiivola, directoarea unui ONG care ajută persoanele fără adăpost.

Actualmente, în Finlanda sunt 5.000 de persoane fără o locuinţă, iar 80% dintre aceştia dorm de podeaua sau pe canapeaua din locuinţele prietenilor sau familiei. Obiectivul Guvernului de la Helsinki este ca, până în anul 2027, să nu mai existe persoane fără locuinţă.

În același timp, în alte părți ale Europei situația este mult mai sumbră. În Marea Britanie, numărul persoanelor înregistrate ca fiind fără adăpost a crescut cu 48% între 2010 şi 2017, în timp ce în Germania a crescut cu 25% între 2014 şi 2016. În Franţa, numărul persoanelor fără adăpost a crescut cu 50% între 2002 şi 2012.

Cu toate acestea, se pare că țările scandinave sunt un exemplu de urmat, întrucât alături de Finlanda și Norvegia este unul din rarele exemple de ţări care au reuşit să reducă în mod semnificativ numărul persoanelor fără adăpost.

Articole asemănătoare

Back to top button