fbpx

PAS propune ca data de 14 februarie să fie declarată „Ziua Națională a Lecturii”. Argumentele formațiunii

Deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga, propune de a institui Ziua Națională a Lecturii pe data de 14 februarie, ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Scopul acestui proiect de lege este încurajarea lecturii. O societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care cărțile au un loc de cinste. Într-un astfel de mediu copiii cresc curioși și creativi, capabili să vină cu soluții inteligente la problemele de mâine. Pentru că vrem cu toții să trăim într-o astfel de societate, e foarte important să îndemnăm copiii să citească, să promovăm lectura la nivel național, să promovăm tradiția cititului în familie”, a declarat autoarea inițiativei.

„Există o stringentă nevoie de lectură pentru sănătatea mintală a societății. Din păcate, analfabetismul a căpătat o altă formă decât cea clasică. A apărut noțiunea de analfabetism funcțional – când persoana poate citit un text, dar nu pătrunde sensul textului. Trebuie să luăm măsuri pentru a lupta cu acest fenomen.

Vom organiza pe perioada întregului an evenimente dedicate cititului. Vom susține editarea de cărți, dotarea bibliotecilor regionale cu cărți. Împreună cu APL-urile vom lucra ca bibliotecile să redevină centre comunitare de socializare.

Îmi doresc ca Ziua națională a culturii, în foarte scurt timp, să devină Ziua lecturii naționale, să citim cu toată societatea, toată națiunea”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Formațiunea susține că, potrivit statisticilor, un moldovean citește mai puțin de 3 minute pe zi, iar circa 60% din moldoveni nu au citit o carte în ultimele 3 luni. Pentru comparație, un cetățean din Estonia citește în medie 14 minute în zi, iar un neamț – în mediu, 16 cărți pe an.

Un studiu al Băncii Mondiale arată că ratele mari de alfabetizare sunt asociate cu populații mai sănătoase, mai puține infracțiuni și o creștere economică mai mare. Un alt studiu recent spune că 6 minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%.

Psihologii, de asemenea, remarcă faptul că lectura îmbunătățește capacitatea de a empatiza mai ușor cu ceilalți oameni.

Prevederile proiectului

– Cu prilejul Zilei naționale a lecturii se vor organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor.

– Autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile cu atribuții în domeniile educației și culturii, precum și instituțiile de învățământ superior pot acorda sprijin material, financiar și logistic bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor, precum și altor instituții cu atribuții în domeniile educației și culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare și logistice disponibile.

– Autoritățile și instituțiile prevăzute la alin. (1) pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei naționale a lecturii în colaborare cu asociații și fundații care au ca obiect de activitate realizarea de activități educaționale și/sau culturale.

– Muzeele, bibliotecile publice și instituțiile cu atribuții în domeniile educației și culturii pot acorda asistență de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naționale a lecturii, în vederea încurajării lecturii, și monitorizează aceste activități.

– În săptămâna care include Ziua națională a lecturii, în timpul desfășurării activităților didactice, unitățile de învățământ preuniversitar pot organiza activități de promovare și încurajare a lecturii.

– Consiliul Audiovizualului, furnizorii și distribuitorii de servicii media vor produce și propune emisiuni de promovare și încurajare a lecturii.

– În ziua de 14 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic, împreună cu elevii, poate desfășura activități de promovare și încurajare a lecturii.

La nivel mondial, Ziua Internațională a Cititului Împreună este marcată în primele zile ale lunii februarie.

Articole asemănătoare

Back to top button