fbpx

Mexic acuză mai multe branduri de însușire culturală. Ar vinde modele create de populația indigenă

Mexic acuză brandurile ZARA, Anthropologie şi Patowl de însuşire culturală. Autoritățile locale susțin că întreprinderile ar comercializa modele create de populația indigenă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Minsiterul mexican al Culturii a transmis mai multe scrisori către companiile vizate. Lor li se cer explicații publice și returnarea banilor către comunitățile care ar fi inventat motivele și tehnicile de broderie.

Scrisorile datează cu 13 mai. Documentele indică faptul că designerii s-ar fi inspirat din regiunile Oaxaca, San Antonino Castillo Velasco și San Juan Colorado, transmite news.ro, cu referire la CNN. De menționat este că ZARA a eliminat deja de pe pagina sa o rochie albastră brodată, care ar conține simboluri ancestrale și elemente ale portului tradițional. Același lucri se referă la cămăși și pantaloni de la Anthropologie şi Patowl.

ZARA a reacționat ulterior la acuzații și a declarat că respectă „Ministerul Culturii şi comunităţile din Mexic, dar modelul în cauză nu a fost în niciun caz intenţionat împrumutat şi nu a fost influenţat de arta poporului indigen mexican”. Celelate branduri nu au comentat deocamdată situația.

Precizăm că nu este pentru prima dată când autoritățile mexicane anunță că brandurile ar fi însușit elementele lor culturale. Bunăoară, creatoarea franceză Isabel Marant și designera america Carolina Herrera au trecut prin situații similare și au oferit explicații și scuze publice.

Articole asemănătoare

Back to top button