fbpx

Maximele la care poate rezista corpul uman. 300.000 de persoane mor anual pentru că nu-și mai pot controla temperatura interioară

300 de mii de oameni mor în fiecare an în lume din cauza căldurilor extreme, pentru că organismul nu-şi mai poate controla temperatura interioară. Cele mai grave efecte sunt produse de combinaţia dintre temperatura exterioară şi umiditate. Pe măsură ce planeta se încălzeşte şi sănătatea noastră este mai periclitată, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Corpurile noastre trebuie să rămână în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Dacă acest nivel creşte sau scade prea mult, pot să apară efecte negative. Dacă afară sunt 35 de grade Celsius, căldura produsă de organismul nostru nu s-ar putea disipa. De aceea, corpurile noastre au un sistem de răcire încorporat: transpirația.

Transpirația funcționează pe baza unui sistem numit răcire prin evaporare. Este nevoie de un anumit nivel de căldură, pentru a transforma apa dintr-un lichid în gaz. Pe măsură ce picăturile de sudoare părăsesc pielea noastră, ele atrag multă căldură din corpul nostru. Când aerul este cu adevărat uscat, şi o minimă transpirație ne poate răcori semnificativ. Aerul umed, pe de altă parte, conține deja o mulțime de vapori de apă, ceea ce face mai dificilă evaporarea transpirației. Prin urmare, nu ne putem răcori suficient.

Până de curând, oamenii de știință credeau că nu vom depăși acest prag termic, dincolo de scenariile apocaliptice privind schimbările climatice. Însă un studiu din 2020 care analizează înregistrări meteorologice detaliate din toată lumea a arătat că am depășit deja acest prag de cel puțin 14 ori în ultimii 40 de ani. Până acum, aceste evenimente bazate pe căldură și umiditate au fost toate înregistrate în două regiuni: Pakistan și Peninsula Arabică.

 

Articole asemănătoare

Back to top button