fbpx

Frumusețea tropicală, pe același cântar cu pericolul. Insulele în care nivelul radiației e mai înalt decât la Cernobîl sau Fukushima

Istoria a transformat frumusețea tropicală a Insulelor Marshall, situate în Oceanul Pacific, într-un adevărat pericol, atât pentru locuitori, cât și pentru turiști. Potrivit unor studii recente, nivelul radiației de aici îl depășește pe cel din zonele contaminate de la Cernobîl și Fukushima.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totul s-ar fi început în perioada 1946-1958, când Statele Unite ale Americii ar fi desfășurat 67 de teste nucleare pe mai multe insule mici, numite atoli, ale lanțului Marshall.

Experimentele nu au încetat nici în perioada Războiului Rece, iar din 1946, până în 1992, pe aceste insule au avut loc 1054 de teste nucleare.

Guvernul SUA a mutat o mulțime de oameni și a expus numeroase persoane la riscul de a se îmbolnăvi de cancer, dar și alte boli cauzate de radiație.

60 de ani mai târziu, cercetătorii de la Universitatea din Columbia au constatat că radiațiile de pe cele patru insule de dimensiuni mici se ridică la un nivel alarmant, iar în unele zone acestea sunt de 1000 de ori mai înalte decât regiunile din proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl, care a explodat în 1986, sau Fukushima, unde un cutremur și un tsunami au dus la un dezastru nuclear în 2011.

Potrivit analizelor oamenilor de știință, în mostrele de sol din cele 11 insule amplasate mai la nord de atolii Marshall au fost găsite substanțe periculoase, în concentrații deosebit de mari: americium-241, cesium-137, plutonium-238, dar şi plutonium-239 şi 240.

Din cauza experimentelor nucleare care s-au produs pe acele insule, recifele de corali ar fi îndurat peste jumătate din energia totală rezultată.

Insula Bikini a cunoscut cea mai mare bombă cu hidrogen, detonată de SUA în 1954, testul fiind cunoscut sub denumirea de „Castle Bravo”. Explozia  de atunci a fost de 1000 de ori mai puternică decât bombele detonate în Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite CNN, citat de Mediafax.

Populaţia Insulelor Marshall este relativ scăzută, cu doar 75.000 de locuitori, potrivit celui mai recent recensământ din iulie 2018. Insulele Marshall sunt o combinaţie de insule şi atoli, care, de obicei, au formă circulară şi sunt însoţite de lagune largi şi recifele de corali.

Articole asemănătoare

Back to top button