fbpx

foto | Vor încerca să „zidească” o istorie care a fost ignorată: Câțiva tineri și-au propus să reînvie un conac boieresc de o frumusețe rară, din Călărași

În Moldova sunt ridicate zeci de clădiri noi, dar oare câte dintre cele vechi, cu însemnătate istorică, sunt valorificate? – câțiva tineri și-au propus să readucă la viața un astfel de patrimoniu cultural – conacul boierului Ciolac – Malschi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Frumoasa vilă care se află chiar în centrul satului Bahmut, din raionul Călărași, are o poveste impresionantă, ce-și are începutul tocmai din secolul 19. Istoria acesteia, însă, a fost deja „prăfuită” de vreme și indiferență, la fel ca și clădirea – care este pe cale să se risipească.

În trecut, la conac se aduna burghezia. Mai apoi, sub influența regimului sovietic, acesta a luat rolul unei școli, unde au studiat mai multe generații. Din tot conacul, însă, acum s-au păstrat doar pereții. Locuitorii din sat numesc clădirea „Casa Boierului”, însă vila deosebită a fost într-o stare bună doar până în anul 1989.

„Cunoaștem foarte puțin despre acest conac boieresc. E vorba de conacul Celac – Malschi, construit în 1887 de boierul polonez Malschi. Această construcție are un stil neoclasic. Aici, familia Ciolac – Malschi adesea organiza petreceri, la care aduna burghezia de atunci.

Mama mea mi-a povestit cât de frumos erau policandrele, care luminau seara, și inclusiv decorul interioarelor, intrarea principală cu marmură și străjuite de copacii din preajmă. Toate aleile de aici și lacul din față și toată atmosfera era mirifică”, a declarat arhitectul Valerian Grosu, originar din același sat, pentru publika.md.

Deși frumosul conac a fost ignorat ani de-a rândul, s-ar putea ca acesta să reînvie datorită unui grup de tineri, care și-a propus să elaboreze câteva proiecte în acest sens.

„O bună parte din rămășițele rămase vor fi folosite doar pentru reconstruirea schematică a clădirii, ca ulterior să fie lăsat doar fundamentul și să fie reconstruit din nou. După reconstruirea lui și după realizarea unui centru turistic, cu siguranță ar fi suficienți de mulți vizitatori ca să se dezvolte aici industria turismului și oamenii din localitate vor avea de lucru.

O să creăm un site propriu cu mai multe informații, date istorice. Să facem curățenie, să găsim mai multe informații despre cum arăta mai înainte ca să îl putem reconstrui măcar în format virtual”, au declarat tinerii pentru sursa menționată.

De menționat că, în țara noastră,se regăsesc mai multe de 60 de conace, majoritatea, însă, nu sunt valorificate sau încep a se risipi.

Articole asemănătoare

Back to top button