fbpx

foto, video | E american, dar poartă în suflet limba noastră! Cine este tânărul care promovează cu mult entuziasm Moldova și România?

Deși s-a născut în așa-numita Lumea Nouă, în țara tuturor posibilităților, el a vrut să descopere o altă lume – un popor îndepărtat atât geografic, cât și cultural. Astăzi îl cunoaștem împreună pe Hagen Bonner – „un american care iubește România și Moldova”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La cei 24 de ani, tânărul originar din statul Utah, SUA, se declară fermecat de Republica Moldova și România – țările mici ale Europei, despre care „nu auzim atât de des”, dar care sunt „atât de minunate”.

„În perioada 2013-2015 am avut posibilitatea să locuiesc în România și Republica Moldova, din propria inițiativă. Doream să descopăr o lume nouă, să învăț o nouă limbă și o
cultură diferită de cea americană. Pe parcursul a doi ani am reușit să-mi ating toate scopurile și am rămas extrem de fascinat de acest popor”, a mărturisit Hagen pentru ZUGO.

Calea pe care a ales-o l-a inspirat și i-a oferit ocazia să trăiască în fiecare zi o nouă aventură. Iar, puțin câte puțin, îndrăgind cuvintele pe care le auzea aici, a reușit să învețe limba română.

„Am trăit în diverse orașe, cum ar fi: Orhei, Constanța, București, Oradea. În fiecare zi am avut parte de o aventură, am călătorit cât de mult am putut și, fiind voluntar, am predat tinerilor limba engleză.

Astfel, am reușit să descopăr tainele acestor țări minunate, am cunoscut oameni pe cinste și am petrecut un timp minunat învățând limba română. Nu am avut dificultăți în însușirea acestei limbi, de fapt eram atât de încântat să învăț româna, încât am reușit doar în jumătate de an să prind firul și să mă consider fluent”, ne-a povestit americanul.

Tradițiile bine păstrate ale celor două țări au fost un „șoc” cultural pentru Hagen. Tânărul a rămas surprins plăcut de pregătirile de Paști, dar și de câteva bucate celebre.

„Mi-a plăcut mult cum vopsiți ouăle – e foarte frumoasă tradiția. Am gustat mai multe bucate: salată de Boeuf (n.red: Olivier), clătite, dar cel mai mult mi-au plăcut sarmalele, cu oleacă de smântână, erau foarte gustoase”, relatează americanul.

Tânărul spune că a reușit să întâlnească aici mulți vorbitori de limbă engleză, iar un lucru care i s-a părut ciudat e că în metrou mai tot timpul oamenii tăceau.

  • „Aici, în America, vorbim foarte mult oriunde mergem. Iar ceea ce m-a impresionat mult e modul în care vă dedicați familiei. Dacă cineva face parte din familie, faceți tot ceea ce puteți ca să o apreciați și să fiți alături de persoana respectivă în orice fel”.

Hagen a memorat și câteva fraze „șmechere” ale limbii române: „bag mâna-n foc”, „pe barba mea” și „cai verzi pe pereți”.

Cum spuneam și anterior, calea pe care a ales-o tânărul american a devenit o inspirație, iar aventura continuă să „trăiască” datorită unei inițiative.

„Pe parcursul acestor luni, fiind fermecat atât de România, cât și de Republica Moldova, am decis să creez platforma Bonnerescu TV, unde vorbesc despre cultura și tradițiile poporului român, experiențele mele acumulate pe parcursul a doi ani.

Acel timp petrecut în partea de est a Europei a fost unic și deosebit pentru mine și sunt enorm de recunoscător pentru absolut fiecare secundă. Încerc să promovez aceste locuri și să-i
conving pe alți americani să viziteze și să-și creeze o opinie pozitivă în legătură cu țările
mici din Europa, de care nu auzim atât de des. Sper ca mesajul meu să fie auzit și
apreciat, voi lucra în continuare la dezvoltarea acestui micro-proiect alături de echipa
mea” – a spus Hagen Bonner, americanul care poartă în suflet dragostea pentru meleagurile noastre.

Articole asemănătoare

Back to top button