fbpx

foto | Te vaiți prea des și ți se pare mereu că ești nedreptățit/ă? Iată ce este sindromul Calimero și cum te-ar putea afecta

Cu siguranță ai și tu un coleg, o vecină sau un amic care se victimizează constant și i se pare că toată lumea este împotriva sa. Cel mai probabil, cauza reacțiilor exagerate este sindromul Calimero.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu un nume ușor exotic, denumirea „afecțiunii” este mai puțin cunoscută, însă nu putem spune același lucru și despre personajul desenului animat cu același nume – Calimero.

El este Calimero – mic, lipsit de apărare, un pui de găină negru, cu ochi albaștri, iar pe post de pălărioară are o coajă de ou. Un pui respins de mama sa, doar pentru că este diferit. E negru și nu galben ca cei 16 frați ai lui. Întâmpină o mulțime de probleme și mereu se lamentează căci i se fac nedreptăți.

Pentru că are o mulțime de curente, percepții și abordări diferite, psihologia nu poate fi definită. Cel care a scris pentru prima dată despre sindromul Calimero – a fost un psihanalist. Totuși, indiferent de modul în care îi privim povestea, puiul cel negru este neiubit și privat de cea mai importantă legătură emoțională și spirituală din viața sa – dragostea maternă. Din nevoia de a se simți în siguranță, iubit și apreciat, Calimero recurge la lacrimi, manifestarea frustrărilor și a vulnerabilității.

Sindromul Calimero reprezintă trecerea de la victimizare la responsabilizare. Cu alte cuvinte, transfomarea copilului într-un adult rațional. Persoanele care suferă de afecțiunile menționate mai sus sunt încurajate să își ofere iubirea și grija pe care nu au primit-o la momentul potrivit. Acest sindrom poate fi definit și ca un strigăt lăuntric de ajutor, iar pentru „a-l înlătura” este nevoie de înțelegere, ascultare și iubire necondiționată.

 

Articole asemănătoare

Back to top button