fbpx

foto | „Au învățat să spună noroc și planifică să vină la o nuntă moldovenească”: Experiența unei tinere care a invitat acasă prietenii de peste hotare

Olga Bostan este o moldoveancă stabilită de mai mult timp în Olanda. Aceasta a făcut studiile de licență acolo, iar recent și-a adus prietenii de la universitate în Moldova și le-a arătat cum se face vinul autohton, cum se prepară plăcintele și colțunașii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tânără a redescoperit țara noastră împreună cu Mattia din Italia și Ilya din Belorusia. Aceștia au cutreierat Moldova în lung și în lat, fiind surprinși de diversitate culturală, de viața de la sat și de produsele ecologice pe care le găsești la fiecare colț la un preț accesibil.

„Cred că s-au pornit cu foarte puține așteptări pentru că a fost o călătorie care să marcheze finalizarea ciclului de universitate. Am decis că dacă tot vin ei în Moldova, să o redescopăr arătându-le lor cele mai frumoase părți din țara noastră. Și am avut o experiență tare faină”, ne-a povestit Olga.

Atunci când s-a decis să invite acasă prietenii din străinătate, moldoveanca a făcut un plan pe care l-a prezentat băieților, încercând să vadă dacă le-ar fi interesant. Pentru că Mattia și Ilya au învățat mult despre Transnistria, ei au vrut să vadă și această regiune. La fel, tinerii au vizitat Găgăuzia și au aflat cum se face vinul moldovenesc.

„Am ales activități care ar reprezenta o diversitate de aspecte pe care noi le considerăm caracteristice. De asta am mers la o vinărie de la sudul Moldovei. Am ales Găgăuzia ca ei să vadă că este un popor cu origini puțin diferite, dar și să descoperim vinurile de acolo”

De asemenea, prietenii Olgăi au mers în satul de baștină a mamei ei, la Cinișeuți, Rezina. Rudele fetei s-au simțit onorate să primească la ei acasă oaspeți internaționali și s-au pregătit bine de vizita lor. Așadar, unchiul Olgăi le-a arătat cum se face cognacul de casă, mătușa i-a alintat cu cele mai delicioase bucate tradiționale, iar ca să descopere frumusețea naturii și peisajele rupestre de pe Nistru, tinerii au rezervat un tur de kayaking.

„Am mers împreună în grădina bunicilor. Din păcate ei nu mai sunt, dar grădina a rămas. Le-am povestit că acolo am crescut și eu, sora și fratele meu, dar și mama cu fratele ei. E un loc plin de amintiri, dar și arată Moldova dintr-un unghi mai diferit”

Mama Olgăi le-a organizat turiștilor un atelier de gătit colțunași, iar tata le-a povestit despre soiurile de struguri din Moldova și vinurile pe care le face.

„Am avut noroc că mama era acasă și era foarte deschisă să le arate tot procesul, de la prepararea aluatului, până la cum lipim colțunașii și ce fel de umplutură alegem. Pentru mama colțunașii sunt un fel de mâncare esențială din bucătăria moldovenească”

Olga spune că una dintre cele mai uimitoare chestii pentru Ilya a fost diversitatea din Moldova, deoarece există multe culturi și oamenii pot schimba câteva limbi atunci când vorbesc. Mattia a fost surprins de oamenii care își vând produsele ecologice din grădini. Băieților le-au plăcut colțunașii și plăcintele. Aceștia au plecat de la noi cu câteva sticle de vin și au învățat să spună „noroc”.

„Cel mai interesant obicei pentru ei a fost că noi spunem câte un toast de fiecare dată când servim vinul. Le-a plăcut foarte mult pentru că ziceau că face cumva actul ăsta de a fi la masă împreună foarte emoțional. Ei au interpretat asta, spunând că ne face să ne gândim pentru ce suntem recunoscători atunci când stăm la o masă”. 

Ilya și Mattia planifică să revină în Moldova și vor să meargă o nuntă moldovenească. Așa se întâmplă că sora Olgăi se căsătorește curând și deja este planificat ca ei să vină atunci. Mai mult decât atât, dacă norocul a fost de partea ei, moldoveanca a mai câștigat și un concurs lansat pentru conaționalii din diasporă care își cheamă prietenii din străinătate acasă. Aceasta însă spune că nu a decis încă unde va merge din contul premiului.

„Fiind cu ei acasă am înțeles că am descoperit pentru mine Moldova și că eram foarte ignorantă până acum. O săptămâna nu e suficient să vezi câte minunații avem în țara asta. Am vrut să împărtășesc cu prietenii mei din comunitatea virtuală cât de interesante și de diverse sunt experiențele pe care poți să le ai ca turist în Moldova. Cred că e un pas important, noi ca indivizi să contribuim la faptul cum e privită Moldova în afara hotarelor ei”, ne-a mărturisit Olga.

Articole asemănătoare

Back to top button