fbpx

foto | Destinația fierbinte a anului 2019: Cum ajungi la Cernobîl și cât te poate costa un tur?

În timp ce majoritatea caută oferte fierbinți pentru plaje și destinații cunoscute, după apariția faimosului serial „Chernobyl”, orășelul Pripiat, unde s-a produs tragicul accident nuclear, a devenit o adevărată atracție pentru turiștii din toată lumea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai multe grupuri de ucraineni din regiune au făcut o adevărată afacere de pe urma turiștilor care vor să vadă cu ochii lor orașul părăsit despre care discută ani la rând tot mapamondul. Există mai multe organizații și companii care oferă tururi cu însoțitori, cu ghizi și lecții de supraviețuire în cazurile de contaminări radioactive.

Turiștii trebuie să scoată din buzunar sume care pornesc de la 50 de dolari pentru un tur organizat, care include un prânz într-un loc special, transportul, mai multe antrenamente și materiale informative, intrarea în diverse clădiri din orășelul părăsit, dar și descrierile istorice oferite de un ghid.

Turiștii își pot alege tururile după bunul plac, individuale sau cu grupuri, cel mai scurt fiind de o zi, acesta începe la ora 8:00 și se încheie către orele 21:00. De asemenea, sunt și programe care durează între 3 și 7 zile, incluzând călătorii prin satele din apropiere, cazare într-un hotel din orașul părăsit, traininguri și vizitarea celor mai importante clădiri din Pripiat. Pentru o astfel de vacanță și prețul este unul pe măsură, începând de la 400 de dolari.

Pentru turiștii străini prețurile sunt și mai pipărate dacă vor și un însoțitor vorbitor de limbă engleză pentru a le traduce indicațiile ghidului, la suma totală adăugându-se încă aproximativ 200 de dolari.

Totodată, se pare că, faimosul serial al HBO – Chernobyl a stârnit interesul turiștilor, iar responsabilii au profitat de faima producției, organizând un tur aparte după scenariul seriei. Cei care aleg această opțiune, au ocazia să viziteze locurile prezentate în episoade și să vadă cu ochii lor subsolul stației atomice, refugiul pompierilor și să asculte istoriile oamenilor de acolo.

Nici aici prețurile nu sunt mai joase, începând de la 140 de dolari pentru ucraineni și crescând până la 185 de dolari pentru turiștii străini.

Înainte de orice rezervare, organizatorii tururilor îi asigură pe turiști că zonele pe care le vor vizita și traseele stabilite cu atenție sunt ferite de contaminarea radioactivă, iar călătoria nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. Totodată, aceștia susțin că doza de radiație pe care o primesc vizitatorii într-o zi petrecută în Pripiat este egală cu o oră petrecută în avion, ceea ce e de 3600 de ori mai puțin decât la o sesiune de tumografie computerizată.

Toate rezervările se fac cu cel puțin o săptămână înainte de începerea turului. Doritorii de a ajunge în Cernobîl trebuie să prezinte datele din actele de identitate și o sumă preventivă. Călătoria spre orașul părăsit începe de la terminalul de sud al Gării Feroviare din  Kiev, acesta fiind cel mai apropiat oraș cu cale ferată și transport în toate direcțiile Ucrainei.

Pentru a ajunge acolo, nu există nicio indicație specială sau vreo interdicție, cu excepția vârstei. Fiecare turist trebuie să fi atins vârsta de 18 ani. Totodată, organizatorii tururilor anunță vizitatorii să își ia haine închise și atenționează despre fumatul doar în locurile special indicate.

Amintim că, accidentul nuclear de la Cernobîl a fost provocat de un incident în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Centrala electrică se afla în apropiere de orașul părăsit Pripiat‎‎, Ucraina.

Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

Articole asemănătoare

Back to top button