fbpx

foto | Bijuteriile dispărute ale Chișinăului: Clădirile pe care le vei vedea doar prin cărțile de istorie

În 1982, organizația franceză ICOMOS a declarat 18 aprilie drept Ziua internațională a monumentelor și siturilor. UNESCO a aprobat această sărbătoare în următorul an, la cea de-a 22-a Conferință generală. De atunci, 18 aprilie este o zi de promovare a patrimoniului cultural din toată lumea, dar și de sensibilizare a populației privind păstrarea monumentelor și clădirilor care au o valoare istorică. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu această ocazie, echipa ZUGO a decis să facă o retrospectivă a celor mai frumoase, neobișnuite și importante clădiri din Chișinău, pe care le-au văzut doar străbunicii noștri și care nu s-au mai păstrat până în zilele noastre din cauza celui de-al Doilea război mondial, dar și din cauză că nu s-au făcut lucrări de întreținere la timp, ceea ce a dus la ruinarea lor.

Iată bijuteriile dispărute ale capitalei Republicii Moldova:

Biserica de mijlocire de pe lângă Casa Episcopală

Pe locul fostului locaș se află acum clădirea Guvernului Republicii Moldova.

Biserica luterană

A fost construită în 1835, însă după cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost folosită ca teatru de păpuși și sediu pentru ofițeri. Clădirea a fost demolată în 1959. Locația este intersecția actuală a bulevardului Ștefan cel Mare și a străzii Maria Cebotari (în apropierea Președinției).

Hotelul „Grand Hotel”

Era amplasat pe actualul bulevard Ștefan cel Mare.

Școala de Comerț

Clădirea a fost demolată în anii 1970. În locul ei este acum Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” (strada P. Movilă).

Farmacia Pautynsky

Clădirea a fost avariată în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Locația – actuala intersecție dintre bulevardul  Ștefan cel Mare și strada Armenească.

Unul dintre cele două turnuri de apă din Chișinău

Turnul era situat la intersecția străzilor de astăzi Vasile Alecsandri și Veronica Micle. Clădirea a rezistat celui de-al Doilea Război Mondial, dar oricum a fost demolată mai târziu.

Casa lui Pronin

Casa lui Pronin a fost situată în partea dreapta a intrării în parcul actual Valea Morilor (vizavi de Universitatea de Stat). În timpul celui de-al Doilea război mondial, clădirea a fost avariată. În anii de după război, în interiorul său a fost înființat un cinematograf de zi.

Camera de Comerț și Industrie

Clădirea era amplasată la intersecția străzilor actuale Mihai Eminescu și Mitropolit Varlaam. A fost avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu a mai fost restaurată.

Hotelul „Palace”

Hotelul se găsea la intersecția actualelor străzi Ștefan cel Mare și Vasile Alexandri. Clădirea a fost avariată în cel de-al Doilea Război Mondial și nu mai fost restaurată.

Hotelul „Petergof”

Era amplasat la intersecția de astăzi a străzilor Pușkin și Columna. 

Grădinița „Iulia A. von Gheiking”

Se găsea pe actuala stradă Sfatul Țării.

Primul Circ din Chișinău

Clădirea era amplasată la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu.

Banca Națională

Banca era situată pe actualul bulevard Ștefan cel Mare, în cartierul în care se află Teatrul de Operă și Balet. Clădirea a fost avariată în cel de-al Doilea război mondial și nu a fost restaurată.

Școala Eparhială de fete

Clădirea școlii a fost afectată de cel de-al Doilea război mondial. Nu a fost restaurată, însă pe baza acesteia a fost construită clădirea I.S. „Vibropribor”.

Gimnaziul Nr. 2 pentru băieți

Construcția celui de-al doilea gimnaziu pentru băieți a fost grav afectată în timpul celui de-al Doilea război mondial. Nu a mai fost restaurat, iar în locul lui a fost construită o clădire KGB (actualul Serviciu de Informații și Securitate). Gimnaziul se găsea pe actualul bulevard Ștefan cel Mare, în apropiere de strada Serghei Lazo.

Sinagoga corală

După cel de-al doilea război mondial, clădirea a fost transformată într-o școală. Ulterior, pe baza construcției fostei sinagogi, a fost construită clădirea Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, aflat la intersecția străzilor Vlaicu Pârcălab și Mitropolit Varlaam. 

Hotelul „Passage”

În trecut – Hotelul „Bristol”. Clădirea era situată în locul actualei clădiri McDonald’s de pe strada Ștefan cel Mare.

„Închisoarea Castel”

Clădirea a fost grav avariată în timpul cutremurului din noiembrie 1940. După război, acolo a fost amenajată o închisoare. Clădirea originală a fost puternic reconstruită și se găsește pe strada Bernardazzi.

Foto: oldchisinau.com

Articole asemănătoare

Back to top button