fbpx

Ce alimente pot fi mâncate în siguranță mult după data de expirare

Vrei să-ți faci un bol cu cereale la micul dejun, dar când scoți laptele din frigider vezi că i-a trecut termenul pentru consum – puține lucruri sunt mai enervante, mai ales când te și grăbești.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dar în multe cazuri datele trecute pe ambalaje la „a se consuma înainte de…” dau doar un termen orientativ. Există și excepții, cum este hrana pentru bebeluși, care nu trebuie în niciun caz folosită după termen. Dar în cele mai multe cazuri este loc pentru interpretare.

De altfel, în SUA există și inscripționarea „vindeți înainte de…”, iar autoritățile sanitare sunt de acord că după acel termen lactatele sunt sigure o săptămână, ouăle 3-5 săptămâni, iar carnea tocată doar 1-2 zile, scrie hotnews.ro.

Laptele

Probabil că laptele pe care l-ai scos din frigider este încă bun pentru consum. Depinde și de tipul de lapte – în general, cel cu conținut mai mare de grăsime ține mai puțin. Cel mai bine e să-l miroși ca să vezi dacă nu s-a acrit.

Ouăle

Data tipărită pe carton poate fi ignorată, deoarece ouăle sunt bune pentru consum încă săptămâni bune. Desigur, cu cât mai târziu, cu atât mai puțin proaspete vor fi, dar nu înseamnă neapărat că nu mai pot fi mâncate. Testul apei este cel mai bun: un ou pus în apă trebuie aruncat dacă stă vertical sau plutește.

Pastele

Cele uscate pot sta în cămară doi ani după data de expirare până să ajungă în oală. Dar dacă preferați paste proaspete, trebuie să le gătiți la cel mult cinci zile după termen. Odată preparate, pastele pot fi mâncate încă o săptămână, dar congelate țin până la opt luni.

Brânza

Cele mai multe brânzeturi tari sunt bune de mâncat încă luni de zile după termen. Chiar dacă fac puțin mucegai, acesta poate fi răzuit și brânza este bună pentru consum. Camembert sau brie pot face mucegai alb, care este ok, dar fiți atenți la cel portocaliu, albastru sau verde care arată că brânza nu mai e bună.

Ingrediente uscate

Sarea, piperul, făina, zahărul și praful de copt țin mult timp pentru că nu conțin apă. Dar un miros ciudat poate arăta că sunt infestate.

Carne crudă, pui și pește

Carnea crudă și peștele țin doar două zile în frigider, dar mult mai mult în congelator. Un pui sau un curcan congelat întreg poate fi bun încă un an sau peste. Dar carnea tocată nu trebuie ținută în congelator mai mult de patru luni. Peștele crud poate fi congelat pentru nouă luni, dar cel afumat doar pentru șase luni.

Legume și fructe ambalate

Vegetalele ținute în pungi pot arăta obosite după data de expirare, dar dacă n-a trecut prea mult timp pot fi puse în apă câteva minute. Cele congelate sunt încă bune timp de 10 luni după data de expirare.

Conserve

Alimentele în conserve pot fi bune încă doi ani după termenul de expirare, mai ales supele și vegetalele. Unele, ca o șuncă la cutie, pot ține până la cinci ani. Doar roșiile conservate și ananasul vor fi bune în general mai puțin, din cauza acidității mai ridicate.

Articole asemănătoare

Back to top button